Sari la conținut

CIJ ordonă Baku să permită întoarcerea în siguranță a locuitorilor din Nagorno-Karabah

Cea mai înaltă instanță a ONU a ordonat vineri Azerbaidjanului să permită întoarcerea „în siguranță” a locuitorilor din Nagorno-Karabah, teritoriu disputat asupra căruia Baku a recâștigat controlul în septembrie anul trecut, printr-o ofensivă fulgerătoare care a declanșat un exod al populației către Armenia, potrivit AFP.

„Republica Azerbaidjan trebuie (…) să se asigure că orice persoană care a părăsit Nagorno-Karabah după 19 septembrie 2023 și care dorește să se întoarcă poate face acest lucru în siguranță, în mod liber și prompt”, a decis Curtea Internațională de Justiție (CIJ), sesizată de Armenia.

Ca o consecință directă a ofensivei, aproape întreaga populație armeană a părăsit autoproclamata republică Nagorno-Karabah, care și-a anunțat dizolvarea la 1 ianuarie 2024.

În doar câteva zile, majoritatea celor 120.000 de locuitori au fugit spre Armenia de-a lungul coridorului îngust Latchine, în scene haotice.

Săptămâna trecută, președintele azer Ilham Aliev a asistat la o paradă militară la Khankendi, principalul oraș, pe care armenii l-au numit Stepanakert, în timpul căreia au fost arborate steaguri azere de culoare albastru-roșu-verde.

Armenia a solicitat la CIJ ca Azerbaidjanul să oprească orice acțiune „care vizează (…) strămutarea armenilor rămași din Nagorno-Karabah” și să permită întoarcerea în siguranță a populației strămutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!