Sari la conținut

Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului, după decesul lui Ebrahim Raisi într-un accident aviatic?

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a devenit președinte interimar al Iranului după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează Reuters, conform sursei.

În calitate de președinte interimar, Mokhber face parte dintr-un consiliu de trei persoane, alături de președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la decesul președintelui.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Mokhber a fost numit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Mokhber a fost parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a încheiat un acord pentru furnizarea de rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, au declarat surse pentru Reuters.

Din echipă făceau parte și doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului și un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Anterior, Mokhber a fost șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă de sancțiuni pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau legate de rachete balistice”, dar l-a eliminat de pe listă doi ani mai târziu.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii pe care le supraveghea pe o listă de entități sancționate.

Setad, al cărei nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, a fost înființat conform unui ordin emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice și predecesorul lui Khamenei, pentru a administra și vinde proprietățile abandonate după Revoluția Islamică din 1979, direcționând cea mai mare parte a încasărilor către organizații caritabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!