Sari la conținut

Cine este Peter Magyar, politicianul care vrea să folosească modelul Macron pentru a răsturna guvernul Viktor Orban

Un nou contracandidat al premierului maghiar Viktor Orban a mobilizat sâmbătă zeci de mii de susținători la Budapesta, la un protest unde și-a prezentat planul de a unifica țara și de a doborî guvernul lui Viktor Orban, scrie presa internațională. Peter Magyar, un fost membru al regimului Fidesz, spune că vrea să conteste puterea ocupând centrul scenei politice, după modelul lui Emmanuel Macron, scrie sursa.

Peter Magyar a devenit cunoscut opiniei publice după demisia a două aliate cheie ale lui Viktor Orban, una dintre ele fiind chiar fosta soție a lui Magyar, ministra Jutiției Judit Varga, care a părăsit guvernul în februarie.

Magyar a ieșit apoi în evidență cu o serie de acuzații și dezvăluiri privind corupția de la vârful țării, făcute în presă sau pe rețelele sociale.

Avocat, fost diplomat și fost membru al sistemului Fidesz, partidul aflat la guvernare, Magyar a declarat că va continua să încerce să obțină sprijinul public în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

El a spus că va anunța în curând formațiunea politică cu care va putea contesta partidul lui Orban la alegerile pentru Parlamentul European, organizate în aceeași zi cu alegerile municipale din Ungaria.

E neclar dacă Magyar va lansa o nouă formațiune sau va prelua una deja existentă. Deocamdată, el recrutează aderenți într-un grup civic. Cert este că sprijinul pentru formațiunea sa este deja vizibil.

Un sondaj Republikon, publicat vineri de site-ul de știri Telex, a arătat că un partid condus de Magyar ar fi instantaneu printre cele mai puternice forțe de opoziție, deși încă mult în urma Fidesz-ului lui Orban.

Potrivit acestui sondaj, gruparea lui Magyar ar fi creditată cu aproximativ 15%, aproape de principala formațiune a opoziției, Coaliția Democrată, creditată cu 16%.

În sondajul Republikon, Fidesz-ul lui Orban este în continuare pe primul loc, deși cu o cotă ceva mai redusă – aproximativ 34%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!