Sari la conținut

Comisia Europeană propune deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina și actualizări cu privire la progresele înregistrate de Ucraina și Moldova

Astăzi, Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina și a discutat viitorul raport oral către Consiliu cu privire la progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, Comisia a finalizat propuneri pentru proiectele de cadre de negociere cu Ucraina și Moldova, care vor fi înaintate Consiliului.

După cum a solicitat Consiliul European, Comisia prezintă Consiliului un raport privind progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina. După cum se subliniază în raport, de când Consiliul European a acordat țării statutul de candidat în decembrie 2022, angajamentul public al conducerii politice față de obiectivul strategic al integrării europene a fost dus în continuare prin reforme importante și a adus rezultate pozitive. 

Bosnia și Herțegovina și-a manifestat un angajament ferm de a avansa în reformele în așteptare, cum ar fi adoptarea legii privind prevenirea conflictelor de interese și a legii privind combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului. 

Bosnia și Herțegovina a întreprins pași semnificativi pentru a îmbunătăți sistemul judiciar și de urmărire penală, lupta împotriva corupției, crimei organizate și terorismului și pentru a îmbunătăți gestionarea migrației, cu aprobarea unui mandat de negociere a unui acord privind statutul Frontex. Bosnia și Herțegovina a atins și a menținut alinierea deplină la politica externă și de securitate comună a UE, care este un pas pozitiv semnificativ și crucial în aceste vremuri de tulburări geopolitice.

Având în vedere rezultatele obținute începând cu 2022, Comisia consideră că Bosnia și Herțegovina a atins nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Prin urmare, Comisia recomandă Consiliului deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina. 

În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrul de negociere odată ce Bosnia și Herțegovina a luat măsuri suplimentare în conformitate cu raportul Comisiei. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului cu privire la progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina în legătură cu acești pași.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „ De când am acordat statutul de candidat, Bosnia și Herțegovina a făcut pași impresionanți. S-au realizat mai multe progrese în puțin peste un an decât într-un întreg deceniu. Desigur, sunt necesare mai multe progrese pentru a adera la Uniune, dar țara arată că poate îndeplini criteriile sale de membru și aspirațiile cetățenilor săi de a face parte din familia noastră. 

Acesta este motivul pentru care recomandăm Consiliului deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina. Și pentru care recomandăm Consiliului să adopte cadrul de negociere odată ce Bosnia și Herțegovina a luat măsuri suplimentare în conformitate cu raportul Comisiei. Rămânem pregătiți să raportăm Consiliului cu privire la progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina cu privire la acești pași. Viitorul Bosniei și Herțegovinei se află în Uniunea noastră.”

De asemenea, Comisia a înaintat astăzi Consiliului propuneri pentru proiecte de cadre de negociere pentru Ucraina și Moldova, în urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023, de a deschide negocierile cu ambele țări și va prezenta Consiliului un raport oral cu privire la progresele înregistrate de ambele țări.

Cadrele de negociere stabilesc liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată. Proiectele de cadre elaborate de Comisia Europeană sunt împărțite în trei părți: 1) principiile care guvernează negocierile de aderare, 2) substanța negocierilor și 3) procedura de negociere. Obiectivul negocierilor este ca Ucraina și Moldova să adopte acquis -ul UE  în întregime și să asigure implementarea și punerea în aplicare a acestuia deplină.

Proiectul de cadre de negociere se bazează pe experiența extinderilor anterioare și a negocierilor de aderare în curs. Acestea integrează metodologia revizuită de extindere și iau în considerare acquis – ul UE în evoluție .

Acum este de competența Consiliului să își înceapă deliberările interne asupra acestor texte. Odată ce Consiliul a adoptat cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice în această etapă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!