Ungaria ar trebuiexplică participarea lor la eliberarea prizonierilor de război ucraineni din Federația Rusă și comunicarea cu guvernul Ucrainei în această problemă. Principalul secretar de presă al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Peter Stano, a spus acest lucru într-un comentariu Delfi, ca răspuns la o declarație a Ministerului de Externe ucrainean potrivit căreia Ungaria deține 11 prizonieri de război ucraineni, care au fost scoși din Federația Rusă și nu le permite diplomaților ucraineni să le.
„Rusia trebuie să respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și să se asigure că prizonierii de război sunt tratați uman în toate circumstanțele, în conformitate cu Convențiile de la Geneva și nu le pune viața în pericol. În ceea ce privește Ungaria, autoritățile sale ar trebui să explice detaliile și participarea lor la eliberarea cetățenilor ucraineni deținuți de Rusia ca prizonieri de război, precum și comunicarea Ungariei cu autoritățile ucrainene pe această temă”, a spus Stano.Articole similare:
Mai devreme , Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că Ungaria deține 11 prizonieri de război ucraineni, pe care, fără știrea guvernului ucrainean sau a organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, i-a scos din Rusia.
„Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetățenii ucraineni nu au avut succes. Acestea, precum și informațiile primite de la rudele unora dintre ei, indică faptul că asigurările autorităților maghiare cu privire la statutul pretins liber al apărătorilor ucraineni în Ungaria nu corespund realității”, a spus Ministerul de Externe.
De asemenea, a mai spus că prizonierii de guerra erau ținuți în izolare:
„De fapt, aceștia sunt ținuți în izolare, nu au acces la surse deschise de informații, comunicarea cu rudele are loc în prezența unor terți, li se interzice contactul cu ambasada Ucrainei. Încercările părții ucrainene de a stabili un dialog constructiv cu autoritățile maghiare sunt, din păcate, ignorate de canalele diplomatice oficiale. Asemenea acțiuni ale Budapestei pun sub semnul întrebării motivele umanitare declarate de acesta pentru exportul ucrainenilor în Ungaria. În plus, ele pot fi calificate drept o încălcare a prevederilor Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.”
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a făcut din nou apel la partea maghiară cu cererea de a permite imediat consulului ucrainean să ajungă prizonierii de război ucraineni, astfel încât acesta să poată evalua starea lor fizică și psihologică, să le spună despre drepturile lor și să ofere urgent asistenta consulara.
„Ucraina așteaptă întoarcerea apărătorilor noștri și este gata să le ofere asistență maximă pentru reunirea cu familiile lor și reabilitarea necesară”, se arată în comunicat.