Sari la conținut

Comitetul Național de Securitate Aeronautică, în ședință extraordinară, după incidentul de la AIC. Principalele decizii luate

Comitetul Național de Securitate Aeronautică (CNSA) s-a întrunit sâmbătă, 1 iulie, în ședință extraordinară, pentru a analiza și identifica toate circumstanțele și acțiunile conexe incidentului care a avut loc pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău pe 30 iunie, anul curent. În cadrul ședinței, a fost luată decizia de creare a Grupului de lucru la nivel de experți din domeniul securității și ordinii publice, cu participarea tuturor instituțiilor abilitate în domeniul securității aeronautice.

Grupul de lucru urmează să elaboreze un set de decizii, recomandări și propuneri care vizează „buna desfășurare a activităților aeroportuare și asigurarea unui nivel adecvat de securitate și ordine publică în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău”.

În context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicită tuturor reprezentanților mass-media să verifice veridicitatea și autenticitatea oricăror informații cu referire la accidentul din 30 iunie.

Din componența CNSA fac parte reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (fostul Minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la momentul instituirii CNSA), Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Autorității Aeronautice Civile, ÎS „MoldATSA”, SRL „Fly One”, ÎS „Aeroportul Internațional Mărculești”, SRL „Avia Invest”, SRL „MGH Groundhandling”,SRL „Air Moldova”, SRL „HiSky” și Complexului petrolier „Aeroport”. 

Un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au fost uciși în urma focurilor de armă de vineri seara, 20 iunie, de la Aeroport. 

Agresorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale care au intervenit și se află la spital. Acesta este cetățean al Tadjikistanului și era căutat de autoritățile din țara natală pentru participarea la răpirea, în seara zilei de 23 iunie 2023, a prim-vicepreședintelui unei bănci

Bărbatul în vârstă de 43 de ani este reținut pentru omor intenționat, iar oamenii legii investighează inclusiv versiunea unui atac terorist.

Cetățeanului străin i s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Acesta a luat arma unui polițist de frontieră. Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!