Sari la conținut

Conflictul palestiniano-israelian: legăturile Rusiei cu Hamas și beneficiile războiului pentru Kremlin

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, guvernul israelian a impus legea marțială, care a fost declarată ultima dată în timpul Războiului Apocalipsei din 1973. În dimineața zilei de 7 octombrie, organizația teroristă palestiniană Hamas a atacat Israelul, atacând simultan orașe pașnice cu peste 2.000 de rachete. Ministerul Sănătății raportează peste 700 de morți și 2.000 de răniți israelieni, printre care zeci de soldați și ofițeri de poliție, și 413 morți și aproape 2.300 de răniți palestinieni. Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că armata israeliană este hotărâtă să distrugă Hamas și face apel la locuitorii din Fâșia Gaza să se evacueze imediat în siguranță. Luptele grele continuă de ambele părți, cu numeroase victime civile.


Militanții Hamas au răpit și ucis sute de civili israelieni în timp ce avansează spre orașele din apropierea Fâșiei Gaza. Este probabil ca aceștia să folosească civilii și personalul militar capturați pentru șantaj, pentru a forța autoritățile israeliene să facă concesii semnificative. Atacul surpriză a forțat Israelul să răspundă violent pentru a reduce posibilitatea ca militanții palestinieni să avanseze și mai mult în interior. IDF urmărește să lanseze lovituri decisive împotriva personalului Hamas, a liderilor săi, precum și a infrastructurii militare din Gaza.


The Wall Street Journal a citat surse care au declarat că Hamas a fost ajutat de Iran în organizarea atacului. Împreună cu Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, teroriștii au elaborat un plan detaliat, iar detaliile acestuia au fost clarificate cu organizația teroristă libaneză Hezbollah. Iranul este cel care se află în spatele atacului asupra Israelului, deoarece la 2 octombrie serviciile sale de informații au dat permisiunea pentru invazie.
O confruntare pe scară largă în Orientul Mijlociu poate provoca multe alte conflicte care vor da startul celui de-al treilea război mondial. Pentru țările agresoare, o astfel de evoluție a evenimentelor va fi favorabilă, în special, interesul Rusiei în conflictul palestiniano-israelian este enorm.

Legătura Rusiei cu organizațiile teroriste palestiniene datează încă din timpul URSS – acestea au primit un sprijin semnificativ din partea Rusiei, chiar și sub formă de arme. Se poate trage o concluzie – Kremlinul este interesat de terorism, în special, este producătorul acestuia. Rusia nu respectă drepturile și obligațiile internaționale, acționând ca o țară agresoare și sprijinind teroriștii. Escaladarea conflictului din Israel va crea condiții favorabile pentru Rusia, unde Kremlinul își va putea pune în aplicare crimele mai eficient.


Unul dintre motivele pentru care Kremlinul susține Hamas este o invazie la scară largă a Ucrainei. O agresiune armată împotriva Israelului poate implica o schimbare a atenției Occidentului de la un război la altul, ceea ce este exact ceea ce mizează autoritățile ruse. Acest lucru este raportat de experții de la ISW. Astfel, valoarea ajutorului acordat Kievului riscă să scadă, iar conflictul palestiniano-israelian în domeniul informațional să depășească războiul ruso-ucrainean. În acest caz, Rusia va crește numărul și masivitatea atacurilor asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii energetice, ceea ce va duce la o nouă pană de curent masivă.


Kremlinul și-a propus de mult timp să obstrucționeze ajutorul acordat Ucrainei de către SUA și Occident. Propagandiștii ruși, în special guvernul rus, au început să răspândească narațiuni care vizează în mod special publicul occidental. Mesajul lor este că lumea ar trebui să fie preocupată de rezolvarea conflictului palestiniano-israelian, mai degrabă decât să se amestece în “afacerile” Rusiei, care sunt direct legate de amenințarea la adresa integrității teritoriale a Ucrainei. Poporul ucrainean are nevoie de sprijin regulat, astfel încât chiar și o încetare temporară a sprijinului ar declanșa și mai mult agresiunea rusă.


Un atac al Hamas asupra Israelului ar putea fi începutul unui nou război care are toate șansele să escaladeze alte conflicte, inclusiv cele dintre China și Taiwan. Sprijinul pe termen lung al Rusiei pentru mișcarea teroristă palestiniană este semnificativ, deoarece demonstrează prioritățile Kremlinului. Asistența acordată Israelului în conflictul palestiniano-israelian nu ar trebui să afecteze negativ cantitatea de asistență oferită de aliații Ucrainei. Fiecare agresiune armată ar trebui să fie remarcată și pedepsită în mod egal, planurile teroriștilor ar trebui să fie distruse prin unificarea internațională și lupta împotriva propagandei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!