Sari la conținut

Consolidarea forțelor de sisteme fără pilot: constituirea și optimizarea dronelor ucrainene

La 6 februarie, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat un decret “privind consolidarea capacităților forțelor de apărare”. Scopul acestuia este de a crește capacitățile forțelor armate ucrainene de a utiliza sisteme aeriene, maritime și terestre fără pilot și robotizate, precum și de a asigura disponibilitatea de a le utiliza conform destinației. Documentul în cauză ar trebui să fie studiat cu atenție de către guvernul ucrainean și ar trebui să se facă eventuale propuneri și modificări. În 2024, Ucraina plănuiește să producă peste 1 milion de drone, care joacă un rol-cheie pe linia frontului.

Sistemele fără pilot la bord îi ajută pe apărătorii ucraineni să monitorizeze pozițiile ocupanților și să le distrugă împreună cu echipamentele lor. Datorită lor, tensiunile din Marea Neagră au scăzut într-o oarecare măsură, iar eficiența luptelor terestre și aeriene a crescut. Anul 2024 ar trebui să fie decisiv din multe puncte de vedere – se preconizează că producția de drone ucrainene va atinge un nou nivel și va permite Ucrainei să producă 1 milion de drone FPV, 10 mii de drone de atac cu o rază de acțiune de sute de kilometri și peste 1000 de drone cu o rază de acțiune de peste 1000 de kilometri în decurs de un an.

Dezvoltarea tehnologică și inovatoare a UAF prin crearea de trupe fără pilot este cu adevărat o “decizie istorică”, potrivit ministrului ucrainean al transformării digitale, Mihail Fedorov. Crearea, anul trecut, a unei companii de drone de atac a fost doar începutul, care a avut un impact global asupra situației de pe front. Ucraina continuă să investească multe eforturi în dezvoltarea organizației structurale, în instruire, în dotarea armatei cu diferite tipuri de drone și în optimizarea acestora. Acești pași au dus la faptul că Ucraina se îndreaptă spre schimbări majore în sfera militară, ceea ce va tăia toate șansele de avansare ulterioară pentru ocupanți.

Volodymyr Zelensky, în discursul tradițional de seară adresat ucrainenilor, a comentat crearea forțelor de sisteme fără pilot. Potrivit lui, nu vorbim despre posibile soluții în viitorul îndepărtat, ci despre o realizare sută la sută a celor planificate deja în acest an. A fost deja definită o listă clară de sarcini care vor ajuta la implementarea noilor forțe de apărare: “Posturi speciale de personal pentru a lucra cu drone, unități speciale, instruire eficientă, sistematizarea experienței, scalarea constantă a producției și atragerea celor mai bune idei, a celor mai buni specialiști în acest domeniu.

Aceasta este o sarcină pentru armată, pentru Ministerul Apărării și pentru întregul guvern. Iar pentru a da coordonarea necesară în cadrul Forțelor de Apărare, pentru a asigura un nivel adecvat de planificare și calitatea logisticii, în structura AFU va fi creată Forța pentru sisteme fără pilot la bord. Propunerile relevante vor fi înaintate spre examinare la NSDC.

Din vara anului 2023 până în ianuarie 2024, dronele ucrainene au lovit 14 mii de obiecte militare rusești. În special, este vorba despre tancuri, transportoare blindate de trupe, fortărețe ale ocupanților etc. Ministerul Apărării raportează că numărul real al utilizării cu succes a dronelor de către AFU este mult mai mare, deoarece acestea sunt doar cazuri de confirmare video.

Situația de pe front lasă mult de dorit, din cauza întârzierii asistenței din partea partenerilor occidentali, ucrainenii își pierd cel mai de preț lucru – viața. Ucraina își asumă o mare responsabilitate în crearea de noi forțe de apărare și în fabricarea de sisteme fără pilot la bord. Utilizarea dronelor de diferite tipuri va face ca operațiunile de luptă ale AFU să fie mai eficiente, astfel că statul ucrainean se ocupă serios de pregătirea și exercițiile militarilor în acest domeniu. AFU a demonstrat deja de mai multe ori utilizarea cu succes a dronelor, optimizarea și acumularea acestora va contribui la rezultate și mai bune pe câmpul de luptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!