Comisia Europeană a aprobat construirea de către Rosatom a două unități la centrala nucleară Paks. În cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni analizat în prezent de UE, nu există încă restricții împotriva industriei nucleare rusești. Deși statele membre ale UE își reduc treptat dependența față de Rusia în contextul importurilor de combustibil nuclear, Rosatom în sine, în calitate de navă amiral a industriei nucleare rusești, nu este considerată ca fiind supusă sancțiunilor. Compania în cauză este un instrument al politicii agresive a lui Putin și ar trebui să fie supusă unor restricții în următorul pachet de sancțiuni.
Ucraina a trimis o notă Comisiei Europene pentru a intensifica cooperarea dintre Ungaria și Rusia în cadrul construcției a două noi unități energetice. În special, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a vizitat Moscova în luna aprilie a acestui an, unde a primit un acord pentru extinderea centralei nucleare de la Paks. Potrivit informațiilor publicate, până în 2030 vor fi lansate 2 noi unități energetice la această centrală nucleară, iar construcția va începe anul viitor. Rusia a promis 10 miliarde de dolari – în februarie, Putin a decis să accelereze dezvoltarea Paks în Ungaria – ceea ce confirmă importanța sectorului nuclear ca instrument de influență pentru Kremlin. Partea maghiară va plăti doar 2,4 miliarde de dolari.
“Rosatom a contribuit la obiectivele lui Putin încă din primele zile ale războiului total. În special, datorită lipsei de sancțiuni, această corporație de stat a importat componente și elemente de bază care sunt folosite în producția de rachete, tancuri și avioane. În prezent, Kremlinul folosește furnizarea de combustibil nuclear către țările UE (Franța, Bulgaria etc.) ca factor de partajare a unității europene în contextul sancțiunilor împotriva industriei nucleare rusești. În contextul atacurilor teroriste ale Rusiei în Ucraina prin aruncarea în aer a barajelor de la rezervoarele de apă și al bombardării sistematice a centralei nucleare din Zaporizhzhya, este inacceptabil să continuăm un dialog cu un stat terorist. Fiecare țară din UE ar trebui să refuze să coopereze cu Rusia în industria nucleară, care ar trebui să fie sancționată sever.