Sari la conținut

Contribuabilii vor fi invitați la audiere de ANAF, dacă nu s-au conformat

Echipa de inspecție fiscală din ANAF trebuie să aducă la cunoștința contribuabilului verificat constatările, iar contribuabilul are dreptul să își exprime un punct de vedere, conform legislației.

Ei bine, Ministerul Finanțelor a venit cu un ordin în acest sens (OMFP nr. 927/2023), iar Adrian Bența, consultant fiscal, a făcut o scurtă analiză a acestuia.

Prin acest ordin se adoptă „invitația pentru audiere a contribuabilului” ce va fi însoțită de proiectul deciziei de impunere prin care sunt stabilite obligațiile fiscale principale rezultate în urma verificării situației persoane fizice.

În acest document tipizat este indicată data și ora la care se va efectua audierea contribuabilului.

Contribuabilul interesat are posibilitatea ca în termen de 5 zile lucrătoare calculate de la data audierii să depună un punct de vedere exprimat în scris.

Acest punct de vedere poate fi exprimat și oral cu ocazia audierii, presupunând că echipa de inspecție a comunicat deja în timpul verificării acele aspecte privind implicațiile fiscale asupra persoanei fizice.

Desigur, contribuabilul poate să renunțe la depunerea unui punct de vedere.

Contribuabilul are opțiunea să solicite ca audierea să se realizeze prin utilizarea sistemelor electronice de comunicare la distanță.

În acest sens se va adresa echipei de inspecție cel mai târziu cu 24 de ore înainte de data stabilită pentru audiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!