Sari la conținut

Coreea de Nord a ameninţat SUA că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian

Coreea de Nord a ameninţat luni că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian, condamnând în acelaşi timp planul Washingtonului de a desfăşura un submarin cu rachete balistice în apropierea Peninsulei Coreene, potrivit sursei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării nord-coreean susține că Statele Unite „şi-au intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul războiului”, menţionând avioane de spionaj americane care în iulie, timp de opt zile consecutive, au făcut mai multe zboruri, descrise drept „provocatoare”.

Conform acestuia, de asemenea, un avion de recunoaştere ar fi intrat de mai multe ori în spaţiul aerian nord-coreean, deasupra Mării Japoniei.

Într-un comunicat citat de agenţia de ştiri de stat KCNA, purtătorul de cuvânt a avertizat asupra riscului unui „accident” care ar fi putut rezulta dintr-o astfel de acţiune, cum ar fi „căderea avionului de recunoaştere strategică al Forţelor Aeriene ale SUA” în Marea Japoniei.

„Cel mai puţin ascuns şantaj nuclear”

Purtătorul de cuvânt s-a referit la incidente anterioare, în care Phenianul a doborât deja avioane americane. El a avertizat, de asemenea, Washingtonul că activităţile sale de spionaj nu vor rămâne fără consecinţe.

Declaraţia a condamnat, de asemenea, desfăşurarea planificată a SUA de resurse strategice în Coreea de Sud, Phenianul numind-o „cel mai puţin ascuns şantaj nuclear” exercitat asupra Coreei de Nord şi spunând că reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi globale.

Washingtonul, în conformitate cu o declaraţie semnată în aprilie cu Seulul, a transmis că un submarin cu rachete balistice va acosta pentru prima dată în Coreea de Sud în ultimele decenii, fără a specifica data.

Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut statutul Phenianului de putere nucleară „ireversibil„ şi a cerut dezvoltarea în continuare a armelor, inclusiv a armelor nucleare tactice.

Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va confrunta cu represalii nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă va decide să folosească arme nucleare împotriva lor.

În acest an, Coreea de Nord a făcut o serie de teste de arme în ciuda sancţiunilor, inclusiv testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!