Sari la conținut

Creșterea presiunii internaționale asupra agresorului – un punct important pentru pace și democrație

La 1 iulie, la Vancouver, sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a adoptat o rezoluție de înființare a unui tribunal internațional special pentru crima de agresiune comisă de Rusia împotriva Ucrainei. Organizația a condamnat pentru prima dată ideologia de stat rusă a “rasismului” și a cerut urmărirea penală a oficialilor ruși.


Rezoluția propusă de delegația ucraineană constă în mai multe puncte. Documentul solicită convocarea reuniunilor statutare doar în țările care vor susține interdicțiile de viză pentru parlamentarii ruși. În consecință, nu vor avea loc reuniuni în țările care sunt pregătite să acorde vize parlamentarilor ruși.

Rezoluția se referă, de asemenea, la interdicția de a numi parlamentari ruși pro-război în funcții de răspundere în cadrul Adunării până la încetarea agresiunii. În special, documentul solicită crearea unui comitet special pentru Ucraina, care să se consulte între parlamentarii celor 57 de state membre cu privire la ajutorul acordat ucrainenilor în cazul unei invazii la scară largă.

Consiliul ministerial al OSCE a insistat să recunoască drept valide încălcările principiilor și angajamentelor OSCE de către Rusia, ceea ce ar da motive pentru a ignora orice drept de veto al țării agresoare asupra Ucrainei. Acest lucru ar putea fi pus în aplicare în temeiul Documentului OSCE de la Praga din 1992.


De asemenea, rezoluția a subliniat necesitatea de a modifica reglementările privind suspendarea temporară a delegației unui stat în cazul în care acesta a încălcat suveranitatea sau integritatea teritorială a unei alte țări. Conform acestei clauze, delegația rusă își pierde drepturile anterioare până la încetarea agresiunii asupra teritoriului ucrainean.


În plus, noțiunea de “rashism”, care există în Ucraina la nivel legislativ, a devenit din ce în ce mai frecventă pe scena internațională. Interpretarea acesteia este ideologia rusă criminală – ideologia de stat a federației ruse. Cu toate acestea, Adunarea Parlamentară a NATO a menționat “rasismul” doar în contextul încălcării acordului privind grânarele, fără a menționa o serie de alte crime rusești.


În ciuda numeroaselor recunoașteri ale regimului de stat rusesc drept “rașism”, multe țări s-au opus denumirii. În opinia lor, numele regimului nu ar trebui să fie legat direct de numele țării. Reprezentanții ucraineni continuă să lucreze la această problemă. Sarcina principală este de a explica lumii semnificația pe care ucrainenii o pun în acest cuvânt special.

În septembrie 2022, biroul prezidențial ucrainean a cerut statelor partenere să sprijine inițiativa de înființare a unui tribunal internațional special din cauza crimelor comise de Rusia împotriva ucrainenilor. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a încercat de mult timp să explice Occidentului necesitatea unui astfel de tribunal, prin intermediul căruia ar fi mult mai ușor să-i aducă pe făptași în fața justiției.


Începând cu ianuarie 2023, Ucraina a început să primească sprijin din partea mai multor țări pentru a introduce un tribunal special pentru Rusia. În februarie, cercul de susținere s-a lărgit semnificativ – Guatemala a devenit prima țară din America Latină care a susținut inițiativa alături de alte state ale lumii. Anterior, deciziile relevante fuseseră luate de organizații internaționale, inclusiv de Parlamentul European și APCE.


Sprijinul comunității internaționale pentru Tribunalul Internațional Special joacă un rol important pentru Ucraina. Rusia a comis numeroase crime documentate împotriva civililor, pentru care fiecare făptaș trebuie să fie adus în fața justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!