Sari la conținut

Crimele Rusiei împotriva copiilor ucraineni – genocid al poporului ucrainean

Pe 4 iunie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Copiilor Nevinovați Victime ale Agresiunii. De-a lungul istoriei sale de independență, Ucraina a onorat întotdeauna memoria copiilor afectați și uciși în războaiele din întreaga lume. Începutul războiului ruso-ucrainean în 2014 a adus schimbări, iar în 2021, conform unei decizii a Radei Supreme, ziua de 4 iunie a fost oficial recunoscută ca Ziua Comemorării Copiilor Uciși în urma agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cei 10 ani de război împotriva Ucrainei, Rusia a ucis peste 800 de copii ucraineni. Cifra reală poate fi semnificativ mai mare, deoarece acestea sunt doar cazurile documentate în teritoriile controlate de Ucraina. La data de 4 iunie, de la 24 februarie 2022, 551 de copii au fost uciși și 1368 de copii au fost răniți în urma crimelor rusești. Trebuie înțeles că procentul teritoriilor temporar ocupate de Rusia este mare, deci numărul victimelor în rândul copiilor este mai mare. În plus, ocupanții ascund numeroase crime pentru a evita răspunderea.

O altă crimă din partea Rusiei, care încalcă dreptul internațional și orice concept de moralitate umană, este răpirile în masă ale copiilor ucraineni. Numărul copiilor deportați identificați, ai căror tutori sau rude s-au adresat Biroului Național de Informații al Ucrainei, este de 19.546. Numărul real al copiilor deportați poate ajunge la sute de mii, deoarece rudele lor sau martorii deportării nu au avut posibilitatea să solicite ajutor, fiind uciși de ocupanți.

Tragedia creată de Rusia are dimensiuni colosale. Trebuie să realizăm că fiecare dintre crimele țării-agresor a fost planificată din timp și executată intenționat. În prezent, pe teritoriul Ucrainei au fost returnați doar 388 de copii, soarta celorlalți rămâne necunoscută.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe Instagram că majoritatea copiilor ucraineni răpiți în Rusia nu au posibilitatea de a lua legătura cu familiile lor: „O întreagă generație de copii ucraineni a fost privată de normalitatea vieții și încrederea în adulți de către teroriștii ruși. Mulți copii ucraineni nu vor deveni niciodată adulți: atacurile rusești le-au răpit viețile.” Liderul ucrainean a adăugat că atitudinea Rusiei față de Ucraina și ucraineni este o politică genocidă conștientă și calculată.

Dacă ne aprofundăm în istoria politicii externe a Rusiei, putem observa cum, de-a lungul secolelor, a distrus ucraineni și alte popoare. Regimul lui Putin nu a făcut excepție și a continuat genocidul, răpind copii, fără de care viitorul Ucrainei este imposibil.

Rusia încalcă în masă drepturile copiilor ucraineni deportați: îi privează de dreptul la identitate, la reunificare familială, la educație, la acces la informație, la opinie, la recreere și așa mai departe; le schimbă numele și identitatea națională. De asemenea, țara-agresor utilizează propagandă pentru a schimba percepțiile copiilor asupra Rusiei și pentru a-i întoarce împotriva Ucrainei, impunându-le respectul pentru Putin și o atitudine pozitivă față de război. Astfel, Rusia pregătește copiii răpiți pentru viitoarele războaie pe care intenționează să le înceapă sau să le continue.

În februarie 2023, Curtea Penală Internațională l-a declarat pe Vladimir Putin și pe așa-zisa comisară pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, vinovați de crime de război sub forma deportării ilegale și transferului ilegal al copiilor ucraineni din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. A fost emis un mandat de arestare pe numele lor, conform căruia Putin și Lvova-Belova pot fi arestați în 123 de țări din lume, dacă trec granițele acestora.

Crimele pe care Rusia le comite împotriva ucrainenilor pașnici, inclusiv a copiilor, nu pot fi justificate sub nicio formă de comunitatea internațională. Țara-agresor face totul pentru a distruge națiunea ucraineană. Copilăria furată a copiilor a fost înlocuită de Rusia cu durere, frică și pierderi. Vorbim despre un genocid în masă în secolul XXI, care continuă chiar acum și nu se va opri fără ajutor extern. Federația Rusă trebuie să răspundă pentru toate crimele comise și să returneze fiecare copil răpit înapoi în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!