Sari la conținut

Cum a devenit pașnicul ZNPP un element de șantaj și un centru de acțiune militară?

Teroarea rusă continuă să reprezinte o amenințare pentru umanitate – niciun tratat internațional și niciun drept internațional nu îl oprește pe agresor. Problema securității nucleare din cauza ocupării centralei ZNPP este acum poate cea mai urgentă. Amenințarea de subminare este destul de reală, ocupanții continuă să șantajeze lumea cu controlul lor asupra centralei. Respectarea normelor de securitate pe teritoriul centralei nucleare Zaporizhzhya este un element obligatoriu, la care Rusia nu aderă deloc.


Centrala nucleară Zaporizhzhya este ocupată de trupele rusești din 4 martie 2022. Cu o zi înainte, Energoatom a raportat că trupele rusești au spart un baraj rutier la intrarea în Energodar, orașul satelit al ZNPP. Blocajul rutier a fost înființat de locuitorii locali care au vrut să oprească invazia rusă prin proteste pașnice. Cu toate acestea, rușii au deschis focul asupra civililor. În același timp, au existat rapoarte privind intenția de a ocupa cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari zece din lume.


Aproximativ 100 de ocupanți, folosind echipamente grele, au început să bombardeze centrala. Din acest moment, Rusia a preluat inițiativa și a obținut controlul deplin asupra centralei ZNPP. Agresorul a început să folosească centrala nucleară ca teritoriu pentru amplasarea echipamentelor grele și a muniției, precum și ca punct de sprijin pentru bombardarea orașelor ucrainene.

De-a lungul timpului, Rusia a șantajat Occidentul și Ucraina. Nenumăratele intimidări cu privire la aruncarea în aer a unei uzine sau a unei bombe nucleare au fost principala metodă de manipulare a Kremlinului. Potrivit rușilor, teama de o catastrofă teribilă ar putea determina Occidentul să renunțe la ajutorul pentru apărare acordat Ucrainei. Dar lumea democratică are o viziune diferită a unei vieți pașnice, lipsită de tiranie și dictatură.


Rusia încalcă dreptul internațional de mai bine de un an. Țara s-a angajat în ostilități în imediata vecinătate a centralei nucleare și a restricționat complet accesul Ucrainei la centrală. În conformitate cu articolul 56 din Protocolul adițional la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 pentru protecția victimelor conflictelor armate internaționale, centralele nucleare ucrainene și alte instalații nucleare și de radiații sunt obiecte ale utilizării pașnice a energiei nucleare și nu sunt destinate desfășurării de operațiuni militare în apropierea sau direct pe acestea.

Conștientizarea consecințelor este primul pas spre stoparea acțiunilor infracționale. Pentru Rusia, situația de la ZNPP este destul de benefică, deoarece Kremlinul nu dorește să redea Ucrainei teritoriile sale, iar în cazul unui accident creat în mod artificial la centrala nucleară, multe orașe ucrainene vor deveni nelocuibile. Este exact ceea ce Rusia încearcă să facă – să șteargă Ucraina de pe fața pământului, luându-i viitorul luminos al unui stat suveran independent.


Rusia nu își recunoaște vina și afirmă că Ucraina însăși își bombardează propriul teritoriu, își ucide propriul popor și planifică atacuri teroriste pe propriul teritoriu. Cu toate acestea, este deja o tradiție ca Rusia să își încline propriile crime față de Ucraina. Lumea civilizată nu crede niciun cuvânt de propagandă al rușilor, ceea ce arată prăbușirea evidentă a ideologiei rusești.


Teritoriul centralei nucleare Zaporizhzhya trebuie să fie controlat de Ucraina și de AIEA pentru a sprijini funcționarea sa în siguranță. Rusia trebuie să părăsească complet teritoriul centralei și să înceteze teroarea cinică pe care o exercită asupra lumii. Instalațiile nucleare și instalațiile nucleare din întreaga lume trebuie să fie protejate – acestea nu trebuie să servească drept elemente de șantaj și amenințări. Rusia nu se va opri până când nu va da dovadă de forță și unitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!