Sari la conținut

Cum au ajuns dronele ucrainene echipate cu AI în inima Rusiei, pentru a lovi rafinărie după rafinărie

Aeronave ucrainene fără pilot tot mai capabile să evite bruiajul și apărarea antiaeriană a Moscovei au atacat mai multe instalații petroliere rusești în ultimele săptămâni, în încercarea de a reduce capacitatea de rafinare și de a încetini mașinăria de război a Kremlinului, scrie sursa.

O dronă a lovit marți unitatea principală a rafinăriei rusești Taneco, una dintre cele mai mari din țară, potrivit unei analize Reuters a imaginilor ce arată impactul și contrazic declarațiile Moscovei, care a susținut că atacul asupra ținei aflate la peste 1.000 de kilometri de Ucraina ar fi fost respins.

Tot Reuters a scris că pagubele suferite de rafinărie nu sunt critice, în vreme ce agenția de stat RIA a precizat că un foc izbucnit la fața locului a fost stins după 20 de minute.

Kievul a revendicat la scurt timp lovitura din Nijnekamsk, Republica Tatarstan, despre care a spus că a fost opera unei acțiuni comune a Serviciului de Securitate (SBU) și Serviciului de Informații Militare (GUR).

Nu a fost o surpriză. În ultimele săptămâni, Kievul a lovit în mod repetat rafinării petroliere rusești, unele aflate la sute de kilometri distanță de granițele Ucrainei, în cadrul unei campanii ce are menirea de a provoca costuri economice, dar și de a împiedica pe cât posibil logistica războiului purtat de Moscova.

O sursă din serviciile de informații din Ucraina a declarat că dronele Kievului au lovit, de asemenea, o uzină rusă care produce drone de atac cu rază lungă de acțiune „Shahed”, provocând „daune semnificative”.

Atacurile ucrainene din ultimele săptămâni au fost în general derulate cu ajutorul unor drone cu rază lungă de acțiune, unele dintre ele ajutate de o formă incipientă de Inteligență Artificială, care le ajută să navigheze și evite bruiajul rusesc, potrivit unor surse ucrainene citate de CNN.

Primele efecte sunt vizibile. Rusia a recunoscut că o parte din capacitatea sa de rafinare a scăzut și a interzis temporar exporturile de benzină pentru a evita o creștere a prețurilor interne la carburanți.

Până la sfârșitul lunii martie, aproximativ 14% din capacitatea primară de rafinare a petrolului din Rusia fusese afectată de atacurile cu drone ucrainene, potrivit calculelor Reuters.

Luni, Bloomberg a scris că Rusia intenționează să reducă exporturile de motorină din porturile sale de la Marea Neagră și Marea Baltică la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Iar marți, rubla rusă s-a depreciat în raport cu dolarul, afectată de reducerea ofertei de valută din partea exportatorilor, dar și de reacția piețelor la atacul spectaculos din Nijnekams, scrie Reuters.

Drone tot mai capabile

Folosirea dronelor nu este nici pe departe o strategie nouă pentru Ucraina, însă abilitățile Kievului la acest capitol au crescut semnificativ în ultima vreme, oferind capacitatea de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei.

Este neclar ce drone au fost folosite în atacul de marți, dar surse ucrainene au explicat pentru CNN că o lovitură reușită are în general nevoie de o aeronavă capabilă să evite sistemele de bruiaj rusești. Iar dronele ucrainene, spun aceste surse, au căpătat aceste abilități.

„Precizia în condiții de bruiaj este permisă prin utilizarea Inteligenței Artificiale. Fiecare dronă dispune de un computer cu date obținute prin satelit și din teren”, a explicat sursa citată. „Zborurile sunt stabilite în prealabil cu aliații noștri, iar aeronavele urmează planul de zbor pentru a ne permite să lovim țintele cu precizie de câțiva metri”, a adăugat sursa pentru postul TV american.

Această precizie, au spus experții, este posibilă datorită senzorilor dronei.

„Ele au această abilitate care este o formă de Inteligență Artificială”, a explicat Noah Sylvia, analistă la Royal United Services Institute, un think-tank cu sediul în Marea Britanie, care a spus că drona primește din start date despre geografia locului spre care navighează, fiind apoi capabilă să identifice unde se află fără să mai comunice cu sateliții.

Chris Lincoln-Jones, un fost ofițer militar britanic și expert în războiul dronelor și în Inteligența Artificială, a explicat și el pentru CNN că nivelul de „inteligență” este încă foarte scăzut.

„Acest nivel de autonomie nu a mai fost văzut până acum la drone, dar ne aflăm încă în stadiile incipiente ale potențialului acestei tehnologii”, a subliniat el.

În ultimele câteva săptămâni, Reuters a numărat atacuri care au țintit nouă rafinării rusești: Taneko – în Nijnekamsk, Kuibișev – lângă orașul Samara, Riazan – la sud de Moscova, Novoșahtinsk – în regiunea Rostov, Norsi – lângă Nijni Novgorod, Kiriși – în regiunea Leningrad, Sizran – lângă Samara, Slaviansk – în regiunea Krasnodar și Kaluga – la sud de Moscova.

Unele dintre ele, nu toate, au fost nevoite să își suspende parțial operațiunile sau să își reducă producția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!