Sari la conținut

Cum au dus războiul și mobilizarea la lipsa de personal în Rusia


Companiile industriale din Rusia se confruntă cu cea mai gravă lipsă de personal din ultimii aproape 30 de aniRata șomajului din Rusia se află la un minim istoric. Există mult mai multe locuri de muncă vacante decât oameni dispuși să le ocupe. Sectorul industrial se confruntă cu un deficit record de personal, aproape o treime dintre întreprinderi confruntându-se cu o lipsă de lucrători. Pentru economia rusă, deficitul de personal a devenit un risc grav.

Rata șomajului în Rusia a scăzut la 3,3% în aprilie, de la 3,5% în martie, la 3,3% în aprilie. Ambele cifre reprezintă minime istorice. O rată a șomajului atât de scăzută nu a mai fost văzută niciodată în această țară.

Pentru autoritățile ruse, acesta este un motiv de optimism. În discursul său din 21 februarie în fața Adunării Federale, Vladimir Putin s-a lăudat că guvernul “a împiedicat o prăbușire a pieței muncii” – în opinia sa, aceasta a devenit mai confortabilă. Pentru președintele rus, aceasta a fost o confirmare a faptului că economia rusă a făcut față riscurilor – adică consecințelor războiului și sancțiunilor pe care le-a declanșat.

Mai târziu, însă, Putin a vorbit și despre dificultăți. La sfârșitul lunii martie, el a menționat problemele de la anumite întreprinderi și regiuni, iar în aprilie, a menționat lipsa de personal.

Dar pentru oficialii ruși, lipsa de personal a devenit o scuză pentru a face previziuni optimiste, de exemplu, despre o creștere record a salariilor în termeni reali.

Este un moment bun pentru cei care sunt în căutarea unui nou loc de muncă sau care sunt deja în căutarea unuia. Angajatorii, pe fondul lipsei de personal, sunt dispuși să își mărească salariile sau să ofere mai mult celor care își caută un loc de muncă. Există, de asemenea, multe posturi vacante în management, deoarece mulți oameni au emigrat din cauza războiului și caută înlocuitori, ceea ce reprezintă o oportunitate de a obține o promovare.

Însă, pe termen lung, lipsa de forță de muncă pe piața muncii va afecta eficiența economiei rusești și productivitatea. Angajatorii măresc salariile nu pentru că oamenii fac o treabă mai bună, ci pentru că nu are cine să lucreze pentru ei. Mulți specialiști cu înaltă calificare au părăsit țara.

De ce există un deficit de forță de muncă în Rusia?
Piața forței de muncă din Rusia este prea lentă pentru a răspunde la cererile întreprinderilor

“Ne aflăm în situația în care șomajul este scăzut nu pentru că economia crește atât de repede, ci pentru că forța de muncă este în scădere”, explică economistul Ruben Enikolopov.

Unul dintre principalele motive este gaura demografică în care se află Rusia cu mult înainte de începerea războiului. Mai puține generații intră pe piața muncii – puțini copii s-au născut în anii 1990 și la începutul anilor 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!