Pe diverse canale rusești de Telegram circulă un videoclip ce prezintă un așa-zis „ofițer de poliție ucrainean” care pare să murdărească un „medic” de la Spitalul de Copii Okhmatdyt cu sânge fals. Acest videoclip apare în contextul în care pe 8 iulie, o rachetă rusească Kh-101 a lovit spitalul, rezultând în moartea a peste 30 de persoane și rănirea altor 140. Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformării (CCD) a declarat că videoclipul este fals și a denunțat încercările propagandei ruse de a-l prezenta ca autentic, potrivit Ukrainska Pravda.
CCD a colaborat cu Poliția Națională a Ucrainei pentru a verifica autenticitatea videoclipului și a concluzionat că acesta este fals.
Experții au analizat videoclipul și au identificat mai multe dovezi care să arate că a fost montat.
Ei au observat că, în primul rând, uniformele și încălțămintea „polițistului” și „medicului” sunt impecabile, în timp ce cei care au intervenit la locul atacului aveau hainele acoperite de praf.
„Materialul uniformelor medicale din realitate și cel din videoclip sunt complet diferite. De asemenea, uniforma medicului adevărat are o cusătură orizontală pe spate, cusătură care lipsește de pe uniforma actorului rus”, a declarat CCD.
„Ofițerul de poliție” nu poartă echipamentul standard, cum ar fi arma, tocul, radioul, și amplasarea ecusonului cu simbolurile Poliției Naționale este incorectă conform reglementărilor uniformei.
„Ofițerul” din videoclip poartă ghete, în timp ce polițiștii ucraineni poartă adidași speciali.
CCD a mai observat că „părul medicului” din videoclipul propagandistic pare a fi o perucă.
Este demn de menționat că videoclipul încearcă să imite o persoană reală – Oleg Holubcenko, un chirurg pediatru de la Okhmatdyt, care purta o uniformă medicală pătată de sânge în timp ce ajuta supraviețuitorii după atac.
Jurnaliștii de investigație de la Bellingcat au confirmat, după analizarea înregistrărilor atacului, că acesta a fost efectuat cu o rachetă de croazieră Kh-10.
Aceleași concluzii privind atacul cu rachete asupra spitalului au fost susținute de expertul în arme și rachete Fabian Hoffman de la Universitatea din Oslo, în materialele publicate de Radio Europa Liberă, precum și de experții intervievați de BBC și misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului.
Negări continue de la Moscova
Rusia a negat implicarea în atacul asupra spitalului de copii.
„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev privind presupusa lovitură deliberată cu rachete asupra țintelor civile de către Rusia sunt complet neadevărate”, a transmis Ministerul rus al Apărării, primul care a reacționat la imaginile cu racheta.
„Reiterăm: nu efectuăm lovituri asupra țintelor civile. Atacurile noastre vizează infrastructura critică și țintele militare care sunt legate de potențialul militar al regimului [de la Kiev]”, a declarat a doua zi după atac purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.