Sari la conținut

Cum o acțiune a liderilor politici din Paris a provocat o “revoltă” care a dus la pierderi de vieți și răniți într-o regiune franceză

O revoltă recentă în Noua Caledonie, un teritoriu francez din Pacific, a dus la pierderi de vieți, numeroase răniri și distrugeri ample de magazine și locuințe. Aceste proteste au izbucnit în urma unei decizii luate de parlamentul de la Paris marți, care a extins dreptul de vot în teritoriu pentru cetățenii francezi care au locuit pe insulă timp de cel puțin 10 ani. Această modificare a fost criticată de unii care consideră că ar putea marginaliza populația indigenă, conform rapoartelor AFP și Reuters, scrie sursa.

Conform AFP, cel puțin două persoane au fost ucise în Noua Caledonie în timpul acestor proteste, în timp ce Reuters a raportat, citând un purtător de cuvânt al președintelui din Noua Caledonie, Louis Mapou, că numărul victimelor este de trei. În plus, sute de persoane au fost rănite, inclusiv aproximativ o sută de polițiști și jandarmi, conform declarațiilor autorităților de la Paris.

Înaltul comisar francez Louis Le Franc a descris situația ca fiind “insurecțională” și a subliniat necesitatea calmului pentru restabilirea ordinii. Ca urmare, președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat o vizită de lucru și a convocat un Consiliu al apărării și securității naționale pentru a gestiona criza.

Protestele, inițiate împotriva legii adoptate la Paris, s-au intensificat în violență începând de luni seară, cu schimburi de focuri între manifestanți și forțele de securitate, incendieri de vehicule și jafuri de magazine, marcând cele mai grave tulburări din teritoriul francez de peste mări din anii ’80 până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!