Sari la conținut

Cum se folosește Rusia de teroriști pentru a provoca și alimenta noi conflicte

„Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL) și talibanii sunt organizații radicale care concurează pentru supremație în Orientul Mijlociu. Mulți oameni le echivalează, dar aceasta este o greșeală uriașă.

Există o mare diferență între aceste grupuri politico-militare. „Talibanii, în primul rând, sunt încă un grup pashtun, profund înrădăcinat în populația pashtun din Afganistan și Pakistan. Nu este doar ultrareligioasă, ci și naționalistă. „Talibanii profesează, în multe privințe, noțiuni nedeclarate inerente comunității pashtun care trăiește de ambele părți ale graniței dintre Afganistan și Pakistan.

Talibanii își limitează aria de activitate la Afganistan. ISIS, pe de altă parte, este opusul. Statul Islamic nu a avut niciodată vreo limitare teritorială. Ei consideră că califatul ar trebui să fie cel puțin pe teritoriul unde trăiesc toți musulmanii. Iar scenariul ideal pentru ei este întreaga lume.

Convingerile religioase diferă, de asemenea, între cele două organizații. „Talibanii sunt cunoscuți pentru interpretarea lor specifică a islamului, în special prin accentul pus pe Pashtunwala, care uneori se abate de la normele acceptate ale islamului. Pe de altă parte, ISIL se distinge ca o manifestare clasică a wahhabismului/salafismului, respingând în mod categoric orice altă formă de interpretare a islamului, respingând chiar și alte grupuri musulmane.

Deci, cum coexistă cele mai influente două structuri teroriste din regiune și ce legătură are Federația Rusă cu acest lucru?

De când ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atacul terorist de la Crocus, lângă Moscova, atenția lumii a fost din nou concentrată asupra sa. Rețineți că Rusia a fost considerată dușmanul de moarte al ISIL încă din timpul războiului din Cecenia și, de asemenea, din cauza acțiunilor Rusiei în Siria. Prima aproximare a răzbunării Rusiei a avut loc în septembrie 2022, când militanții ISIS au revendicat responsabilitatea pentru un atac terorist asupra ambasadei ruse din Kabul.

După cum spune expertul american Colin Clark, „ISIL s-a concentrat asupra Rusiei în ultimii doi ani, amintindu-l adesea în mod negativ pe Putin în propaganda sa”. Colegul său, Michael Kugelman, adaugă că ISIS „vede Rusia ca fiind complice la activitățile care suprimă în mod regulat musulmanii”. El spune că grupul include acum și o serie de militanți din Asia Centrală cu propriile nemulțumiri față de Moscova. Dar conflictul ISIL nu este doar cu Kremlinul.

În 2021, grupul a fost responsabil pentru un atac de amploare asupra aeroportului internațional din Kabul, care a ucis 13 militari americani și zeci de civili. Acest lucru s-a întâmplat în timpul evacuării oamenilor din Afganistan, unde talibanii au ajuns la putere. Trebuie remarcat faptul că ISIS are o antipatie specială față de Afganistan și de talibani.

Primii germeni ai ISIS sunt cunoscuți încă din 1999, iar declararea unui „califat global” din 2014. Scopul ISIS este de a pătrunde în majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de a-și răspândi acolo influența și viziunea sa asupra lumii. Afganistanul nu a fost o excepție, dar a devenit o piedică: luptătorilor talibani nu le-a plăcut foarte mult că ISIS încearcă să opereze pe teritoriul lor.

Reamintim că talibanii au devenit singurii stăpâni ai Afganistanului după ce Statele Unite și talibanii au semnat un acord de pace în februarie 2020, care prevedea retragerea tuturor trupelor regulate americane și NATO din țară. Dar cu câțiva ani înainte – în 2015 – talibanii au declarat oficial război militanților ISIS, deoarece aceștia din urmă au anunțat înființarea rețelei lor oficiale pe teritoriul Afganistanului, punând astfel la îndoială legitimitatea talibanilor.

Adevărul este că, prin anunțul său, ISIS a încălcat regula tacită a respectului față de talibani, precum și față de cultura fondatorului mișcării, Muhammad Omar (cunoscut mai bine sub numele de mollahul Omar) – o regulă respectată de majoritatea grupărilor teroriste islamiste.

Chiar și al-Qaeda, care la un moment dat a avut divergențe ideologice cu talibanii, i-a respectat întotdeauna pe aceștia din urmă pentru „succesele” sale în stabilirea ordinii islamice în regiune. Aceste diferențe în ceea ce privește obiectivele și metodele de punere în aplicare indică o competiție agresivă între aceste grupări, ceea ce poate duce la o agravare suplimentară a conflictului din Afganistan și la un posibil impact al acestuia asupra securității internaționale.

În general, atunci când analizăm diferențele ideologice dintre ISIS și talibani, înțelegem că cele două organizații au puține lucruri în comun, ceea ce creează provocări serioase pentru comunitatea internațională în lupta împotriva terorismului. Dar chiar și aici, influența Federației Ruse nu este absentă. După cum am menționat anterior, atunci când talibanii au preluat puterea în Afganistan, relațiile dintre organizații s-au deteriorat. Dar talibanii au reușit să îmbunătățească relațiile cu Rusia.

Această cooperare a jucat un rol în timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece luptătorii talibani au fost folosiți atât pe câmpul de luptă, cât și la instruirea soldaților ruși. Kremlinul a jucat, de asemenea, pe seama relațiilor sale proaste cu ISIS. Sacrificându-i pe ruși în Crocus, neintentând să împiedice atacul terorist și, potrivit unora, ajutând chiar la comiterea acestuia, Moscova a deschis un întreg câmp de oportunități pentru propaganda sa, întrucât partea ucraineană a fost învinuită de incident încă din primele zile.

ISIS, în calitate de organizație care a organizat atacul terorist, a luat-o personal și se pregătește să intensifice atacurile teroriste în Federația Rusă. Dar în spațiul informațional există opinia că Federația Rusă a reușit să găsească un teren comun de comunicare cu ISIS, în mare parte prin medierea Iranului.

Desigur, nu există nicio confirmare în acest sens, dar nu trebuie să uităm că Moscova nu s-a temut niciodată să colaboreze cu dictatori și teroriști. Nu trebuie să mergem „departe” pentru exemple, deoarece în ultimii ani principalii asociați ai regimului rus sunt Iranul și RPDC. Această situație arată adevărata față a țării și a președintelui său, autoproclamatul președinte Vladimir Putin. La urma urmei, astăzi, majoritatea țărilor lumii au recunoscut regimul din Federația Rusă ca fiind terorist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!