Sari la conținut

Curtea Mondială a ordonat Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor/ Reacția Israelului

Curtea Mondială a ordonat vineri Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii, dar nu a ordonat o încetare a focului, așa cum a cerut Africa de Sud, transmite Reuters, citat de HotNews.

  • UPDATE 15:37 Disponibilitatea CJI de a discuta acuzațiile de genocid contra Israelului este o rușine care nu va putea fi ștearsă generații de-acum încolo, a reacționat premierul Benjamin Netanyahu. Vom continua să ne apărăm cetățenii în timp ce respectăm legislația internațională, a declarat Netanyahu, adăugând că Israelul duce un război legitim cum nu mai este altul. „Vom continua acest război până la victoria absolută, până când toți ostaticii se întorc acasă iar Gaza nu mai este o amenințare pentru Israel”, a mai spus el.

Africa de Sud a sesizat Curtea Internațională de Justiție (CIJ) la începutul acestei luni, cerându-i să dispună măsuri de urgență pentru a pune capăt luptelor, care – potrivit cifrelor Hamas – au ucis peste 26.000 de palestinieni.

Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid de stat în ofensiva sa, începută după ce militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, ucigând 1.200 de persoane și răpind peste 240. Israelul a încercat să obțină respingerea cauzei.

În decizia de vineri, judecătorii au spus că Israelul trebuie să ia toate măsurile care îi stau în putere pentru a-și împiedica trupele sale să comită genocid și trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară.

Deși CIJ nu a ordonat o încetare a focului, a anunțat că nu va respinge cazul de genocid, hotărând că palestinienii par a fi un grup protejat în conformitate cu Convenția privind genocidul din 1948. Curtea nu a decis asupra fondului acuzațiilor de genocid.

Israelul a calificat încă înainte de decizia de vineri că acuzațiile Africii de Sud sunt false și „extrem de distorsionate” și a susținut că depune toate eforturile pentru a evita victimele civile.

Prima reacție a Israelului: „Haga șmaga”

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, a părut vineri să ironizeze Curtea Mondială, după ce aceasta a ordonat Israelului să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii din Gaza.

„Haga șmaga” („Hague shmague”), a scris ministrul pe X, fiind primul oficial israelian care a comentat după ce Curtea și-a încheiat lectura.

Decizia Curții Internaționale de Justiție este o evoluție importantă care contribuie la izolarea Israelului și la demascarea crimelor sale din Gaza, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

„Facem apel să forțăm ocupația să pună în aplicare deciziile Curții”, a adăugat el.

Africa de Sud salută „o victorie decisivă”

Africa de Sud a salutat vineri decizia, afirmând că este o „victorie decisivă” pentru statul de drept internațional.

„Ziua de astăzi marchează o victorie decisivă pentru statul de drept internațional și o etapă importantă în căutarea dreptății pentru poporul palestinian”, a transmis printr-un comunicat departamentul de relații și cooperare internațională al Africii de Sud.

„Africa de Sud speră sincer că Israelul nu va acționa pentru a zădărnici aplicarea acestui ordin, așa cum a amenințat public că va face, ci că va acționa, în schimb, pentru a-l respecta pe deplin, așa cum este obligat să facă.”

În comunicat s-a mai spus și că Africa de Sud va continua să acționeze în cadrul instituțiilor de guvernanță globală pentru a proteja drepturile palestinienilor din Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!