La 17 iunie, după o vizită la Kiev, o “delegație de pace” africană a mers la Moscova. Scopul vizitei a fost o ultimă încercare de a vinde planul lor de pace în 10 puncte, dar acum lui Vladimir Putin. La rândul său, dictatorul a profitat de dependența și loialitatea țărilor africane față de Rusia din partea membrilor delegației, punând în scenă o nouă demonstrație a intențiilor de “menținere a păcii” ale Rusiei. Acest eveniment va fi discutat în acest articol.
În timpul întâlnirii cu președintele rus, liderii africani au anunțat principalele puncte ale programului lor. Printre acestea: dezescaladarea ostilităților, începerea imediată a negocierilor, eliberarea prizonierilor de război și întoarcerea copiilor ucraineni, dar ceea ce a devenit o tradiție pentru delegația africană a fost să menționeze că Africa nu suferă mai puțin din cauza războiului și că părțile nu trebuie să uite să își onoreze obligațiile privind aprovizionarea cu cereale și îngrășăminte.
Vladimir Putin, profitând de nepregătirea în esență a politicienilor care au sosit la Sankt Petersburg, a început să mintă în față. Volanul minciunilor a fost pus în mișcare atunci când președintele rus și-a declarat dorința de a consolida în continuare relațiile cu Africa. După cum au putut vedea politicienii africani, Federația Rusă construia relații cu parteneri importanți prin bombardarea orașului în timpul vizitei liderilor lor. Este demn de remarcat voința incredibilă a președinților. Într-adevăr, niciun politician sosit la Sankt Petersburg nu a menționat, desigur, pericolul la care și-au expus viețile din cauza imprudenței armatei ruse.
Următorul pas pentru a-i convinge de “sfințenia” țării agresoare a fost să le explice motivele prăbușirii alimentelor. Dictatorul dă asigurări că criza de pe piața alimentară a fost cauzată “nu de o operațiune militară specială în Ucraina”. Potrivit acestuia, ea a început cu mult înainte de un război la scară largă. Prin desfășurarea unei emisii uriașe, ei (probabil Occidentul) au măturat ca un vid toate bunurile de pe piața alimentară și au dezavantajat țara în curs de dezvoltare”, a subliniat Putin.
De asemenea, au fost exprimate statistici mincinoase pentru ca Ucraina să apară ca un monstru în ochii delegației africane. S-a afirmat că din porturile statului nostru au fost exportate 31,7 milioane de tone de produse agricole și că doar 96 de mii de tone au fost trimise în Africa. Cu toate acestea, nici Rusia și nici Africa nu sunt îngrijorate de faptul că Ucraina nu este obligată să furnizeze alimente continentului și că țara are contracte și obligații cu multe țări.
Următorul subiect abordat de președintele rus a fost cel al infracțiunilor pentru care a fost emis mandatul de arestare a lui Putin.
Este vorba despre răpirea copiilor ucraineni. Potrivit președintelui rus, a făcut acest lucru în mod absolut legal și că nu ar fi existat niciun obstacol în cazul în care rudele ar fi încercat să se reunească cu copiii lor. Dar aceasta este o minciună sfruntată, coroborată de poveștile tinerilor ucraineni care au reușit în mod miraculos să se întoarcă acasă.
Având în vedere poziția delegației liderilor africani exprimată de președintele sud-african Cyril Ramaposa cu privire la necesitatea ridicării sancțiunilor și a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale, astfel de declarații ale lui Vladimir Putin au fost, desigur, luate drept un adevăr pur. La urma urmei, liderul sud-african dorește să îl vadă pe dictatorul rus la summitul BRICS din august. Dar cea mai mare minciună a fost înainte. la urma urmei, în timpul întâlnirii, părții ruse i s-a prezentat un document pe care Rusia l-a numit “un tratat privind neutralitatea Ucrainei”. Documentul ar fi fost parafat de partea ucraineană încă din primăvara anului 2022.
Dar acest lucru, la fel ca 95 la sută din declarațiile Kremlinului, nu corespunde realității. Dictatorul, mizând pe lipsa de pregătire a vizitei delegației africane, a prezentat materiale care au fost într-adevăr folosite în timpul încercărilor de a purta discuții. Dar, după cum știe întreaga comunitate mondială, discuțiile nu au avut niciun efect, în mare parte din cauza acțiunilor Rusiei. La urma urmei, cererile agresorului erau de neaplicat și, în esență, ar fi deposedat Ucraina de suveranitatea sa. Iar crimele descoperite ale militarilor ruși la București și Irpen nu au lăsat nicio posibilitate de continuare a procesului de negociere. La urma urmei, este imposibil să negociezi cu o țară care desfășoară un genocid și ale cărei trupe se află pe teritoriul tău. În general, poziția Ucrainei este logică și de înțeles.
Dar vizita liderilor africani și atenția pe care au atras-o reprezintă o tendință de care Rusia vrea să profite. La urma urmei, vânzând energie ieftină, îngrășăminte sau pur și simplu finanțându-și partenerii, Federația Rusă creează impresia că sprijinul său pentru pozițiile Ucrainei nu este atât de de neclintit și că, mai devreme sau mai târziu, țara va pierde sprijinul partenerilor săi și va capitula.
Dar nu este așa, pentru că partenerii Kievului sunt țări și lideri care știu că țara agresoare trebuie să se retragă de pe câmpul de luptă după ce a pierdut și care cunosc prețul unor lucruri precum suveranitatea, onoarea și istoria. În timp ce partenerii Kremlinului sunt țări ai căror lideri au renunțat la noțiunea de onoare și sunt dispuși să își vândă propria reputație pentru orice beneficiu sau câștig financiar. După cum a demonstrat în mod viu președintele sud-african Cyril Ramaposa