Sari la conținut

Declarațiile antiucrainene ale lui Orban: “Ucraina nu este un stat suveran” și susținerea regimului lui Putin

Premierul ungar Viktor Orban continuă să se exprime în narațiuni rusești. El a spus că Ucraina nu este un stat suveran, că este complet dependentă de sprijinul țărilor occidentale și că nu poate face nimic fără ajutor. În opinia sa, potențialul Rusiei este mult mai mare decât cel al Ucrainei. În plus, Orban a subliniat că nu este momentul să discutăm despre crime de război și că nu îl consideră pe Putin un criminal de război.


Nu este pentru prima dată când declarațiile scandaloase ale premierului ungar zguduie societatea. Anterior, Orban a numit Ucraina o “țară inexistentă din punct de vedere financiar”, a cerut în repetate rânduri negocieri de pace cu Rusia și, de asemenea, a vorbit direct despre slăbiciunea ucrainenilor în fața rușilor.


Într-un interviu acordat unei publicații germane, Viktor Orban a negat suveranitatea Ucrainei. Potrivit acestuia, Ucraina pare să nu aibă resurse proprii, iar războiul continuă doar datorită sprijinului acordat de Occident. El consideră că ucrainenii nu au niciun cuvânt de spus, așa că americanii vor decide când să înceteze furnizarea de arme și să se așeze la masa negocierilor.


Dacă e să dăm crezare declarației lui Orban, nici Ungaria nu poate fi numită stat suveran – depinde de subvențiile UE. Prin urmare, situația economică nu este un factor de suveranitate politică. De asemenea, premierul ungar și-a exprimat opinia că soldații din Ucraina “se vor epuiza mai repede” decât cei din Rusia. El a calificat cooperarea dintre Ucraina și Occident drept un eșec și punctul său de vedere cu picioarele pe pământ. “Dacă ar fi existat negocieri de la început, nu ar fi existat atât de mulți morți și țara nu ar fi fost distrusă”, a adăugat Orban.


Cu toate acestea, Ungaria nu trebuie să uite că a te așeza la masa negocierilor cu Rusia înseamnă să semnezi în mod voluntar o sentință pentru țara ta. Rusia nu s-a ținut niciodată de cuvânt și a mers întotdeauna împotriva acordurilor și a dreptului internațional. Dacă negocierile ar fi avut loc la începutul războiului, situația din Ucraina ar fi fost mult mai gravă acum.


Biroul președintelui Ucrainei nu a întârziat să reacționeze la declarațiile pro-ruse: “Este timpul ca premierul ungar Viktor Orban să înțeleagă că Ucraina, care de 489 de zile își apără cu furie libertatea, copiii și viitorul lor, confruntându-se efectiv cu o neo-imperie post-sovietică cu ambiții istorice de criminal în serie, care ieri speria cu furie jumătate de lume cu ilegalitatea sa, este absolut supusă și suverană în politicile și deciziile sale“.

Mykhaylo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a adăugat, de asemenea, că Orban însuși calcă în noroiul istoric reputația propriei sale țări. Prin cuvintele sale și prin sprijinul acordat agresorului, el umilește valorile europene și, de asemenea, își arată disprețul față de Ungaria.


Pariul lui Viktor Orban pe Rusia în acest război este absolut perdant. Ucraina are suficientă putere pentru a-și apăra în continuare integritatea teritorială, alungând inamicul din teritoriile deja deocupate. Nicio opinie sau ordine din lume nu-i va face pe ucraineni să-și predea teritoriul sub controlul unor criminali care torturează, violează și ucid.


Vladimir Putin este cel mai brutal criminal de război al secolului XXI, crimele sale sunt dovedite legal. Regimul lui Putin trebuie răsturnat, toți cei responsabili de crime trebuie să fie trași la răspundere penală. Ungaria a ales tabăra greșită – prin susținerea dictatorului sângeros, Orban echivalează țara sa cu criminalii.


Occidentul și Ucraina au nevoie unul de celălalt. O alianță a democrațiilor ar fi capabilă să pună capăt unui regim totalitar dominat de țări individuale și de dorința de a-și depăși granițele. Ajutorul și sprijinul reciproc joacă un rol enorm în războiul ruso-ucrainean și sunt, de asemenea, componente fundamentale pentru o victorie rapidă a Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!