Sari la conținut

Declarațiile lui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina au fost interpretate de Mircea Geoană ca un semnal important de sprijin pentru Kiev.

Geoană subliniază că NATO nu are în plan să desfășoare trupe în Ucraina, dar este angajată să sprijine țara în moduri alternative. El evidențiază că NATO și țările care sprijină Ucraina sunt într-o consultare constantă pentru a răspunde necesităților acesteia.

Geoană explică că furnizarea de avioane F-16 către Ucraina nu contravine “liniilor roșii” stabilite de NATO, ci reflectă evoluția dinamică a conflictului. El reamintește că deciziile NATO sunt luate în consens și că Articolul 5 angajează toate statele membre în apărarea colectivă.

Referitor la durata conflictului din Ucraina, Geoană observă că mobilizarea resurselor de ambele părți indică o prelungire a acestuia. El subliniază că această situație evidențiază necesitatea unei investiții mai serioase în industria de apărare în Europa, inclusiv în România.

În ceea ce privește România, Geoană menționează că NATO lucrează pentru a asigura protecția tuturor aliaților și subliniază că aliații NATO au luat măsuri suplimentare pentru apărarea României în urma incidentelor cu drone. Discuțiile despre posibilitatea ca România să ofere Ucrainei un sistem antiaerian Patriot sunt în desfășurare, iar Geoană indică necesitatea de a analiza ce poate oferi România și ce poate primi în schimb.

Astfel, declarațiile lui Geoană subliniază angajamentul NATO de a sprijini Ucraina și de a proteja interesele și securitatea membrilor săi, inclusiv prin consultare constantă și măsuri de apărare suplimentare acolo unde este necesar.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!