Sari la conținut

Diaspora participă la alegerile europarlamentare 2024: Prima secție de votare deschisă în străinătate și detalii despre organizare

Într-un moment devenit semnificativ pentru comunitatea românească din afara țării, procesul electoral pentru alegerile europarlamentare din 2024 a debutat în diaspora sâmbătă, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea primei secții de votare în Noua Zeelandă. Secțiile de votare în străinătate pentru alegerile programate pentru duminică, 9 iunie, își vor primi alegătorii între orele 7:00 și 22:00, conform fusului orar local al fiecărei locații unde sunt amplasate.

Începând cu miezul nopții, ora României, din ziua de 9 iunie 2024, urnele de vot se vor deschide treptat în Australia, Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Programul secțiilor de votare din diaspora: 7:00-22:00

Programul de funcționare al secțiilor de votare din străinătate este între orele 7:00 și 22:00, ajustat la ora locală. În eventualitatea în care la închiderea programată a votului mai sunt alegători care așteaptă să își exprime opțiunea, președinții secțiilor de vot pot decide extinderea perioadei de votare până la 23:59.

Primul vot din diaspora a fost înregistrat sâmbătă, la ora 22:00, ora României, la secția de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Ultima secție de votare care va închide urnele va fi cea din coasta de vest a Statelor Unite ale Americii și cea din Vancouver, Canada.

„Desfășurat pe o durată de 34 de ore, procesul de votare în diaspora se va încheia luni, 10 iunie, la ora 8:00, ora României, când se vor închide ultimele secții de votare din coasta de vest a SUA și Canada”, a subliniat Iulian Ivan, reprezentantul MAE responsabil cu procesele electorale din străinătate.

Secțiile de votare din diaspora

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, au fost amenajate peste 2,5 milioane de buletine de vot, distribuite în cele 915 secții de votare din străinătate. Cele mai numeroase secții de votare sunt în Italia (150), Spania (147) și Marea Britanie (104), conform informațiilor comunicate de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Comparativ cu scrutinele anterioare, numărul secțiilor de votare din diaspora a înregistrat o creștere semnificativă: cu 80 de secții mai multe față de alegerile prezidențiale din 2019, cu 167 mai multe față de alegerile parlamentare din 2020 și cu 474 de secții mai multe față de alegerile europarlamentare din 2019.

Nu vor exista secții de votare în Afganistan (în urma retragerii militarilor români), Mali (unde nu sunt militari dislocați), Rostov pe Don (unde consulatul este în curs de închidere), Odesa (unde activitatea consulatului este suspendată temporar), Sudan (unde activitatea misiunii a fost preluată de către Ambasada României la Addis Abeba), Venezuela (unde misiunea diplomatică este închisă), Libia (unde misiunea diplomatică a fost relocată la Tunis), Phenian, Coreea de Nord (unde activitatea misiunii diplomatice este suspendată temporar) și Ierusalim (din motive de securitate).

Cetățenii români cu drept de vot, indiferent de locul de domiciliu, reședință sau ședere temporară în străinătate, sunt încurajați să își exprime opțiunea la orice secție de votare organizată în diaspora, prezentând un document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!