Sari la conținut

Diplomații ruși sunt un element distructiv în orice țară din lume

Pe 8 iunie, autoritățile române au luat una dintre cele mai importante decizii pentru a asigura securității statului. Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, Moscova își va reduce misiunea diplomatică din România cu 51 de posturi, sau 61%, eliminând 40 de angajați actuali, dintre care 11 diplomați. Alegerea posturilor care vor fi reduse este lăsată la atitudinea Moscovei, a precizat ministerul.

De asemenea, partea rusă a fost informată că are la dispoziție maximum 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, Ministerul român de Externe va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei, prin revocarea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, în vederea aplicării plafonului adoptat pentru limitarea personalului rus în țară. De asemenea, România, la fel ca multe alte țări, a suspendat activitatea Casei Rusiei pe teritoriul statului. Suspendarea urmează să aibă loc înainte de 20 august.

Este important de remarcat faptul că autoritățile române au articulat pe scurt și clar motivul acestei decizii. Partea română i-a reamintit ambasadorului rus Valeriu Kuzmin situațiile repetate în care Centrul Rus de Cultură și Știință a acționat în mod deliberat pentru denaturarea realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Importanța acestui eveniment, atât pentru regiune, cât și pentru țară, va fi discutată în articol. Diplomația rusă are o reputație aparte. În ultimii 5 ani au existat mai multe incidente de încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

La 18 martie 2021, o operațiune secretă desfășurată în capitala bulgară, Sofia, a reținut mai multe persoane suspectate de spionaj pentru Rusia. Potrivit unor informații neoficiale suspecții erau ofițerii de informații externe rusești Aleksandr Zinkin și Maksim Rybkin, care erau primul și al doilea secretar al ambasadei. În special, aceștia au reușit să obțină acces la documente secrete privind NATO de la unul dintre cei reținuți sub suspiciunea de spionaj pentru Federația Rusă, Ivan Iliev.

Tot în 2021, a avut loc un scandal diplomatic în Republica Cehă. Republica Cehă a expulzat 18 oficiali ai ambasadei ruse din Praga din cauza suspiciunii de implicare a serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniții în 2014. Tot la începutul anului invazie militară la scară largă a Rusiei în mai multe ambasade ale țării agresoare au fost înregistrate incidente în care au fost arse documente-cheie. Multe dintre ele percheziții au fost efectuate.

Pe baza acestor situații, este posibil să se observe o tendință. Rusia nu folosește diplomația pentru a proteja drepturile cetățenilor săi din alte țări. Kremlinul își folosește propria schemă, care a fost demonstrată cel mai viu la ONU. Agresorul se folosește de principiile societății moderne, care vizează pacea, pentru a fomenta războaie și crearea de conflicte.

România, ținând cont de experiența partenerilor săi și de evoluțiile recente din regiune, a făcut decizia a fost una corectă. La urma urmei, nu este un secret faptul că, în paralel cu războiul din Ucraina, Federația Rusă a început să pregătească în mod activ terenul pentru un nou atac asupra Republicii Moldova și a României, ca parte a unui plan de “restaurare a URSS”.

Acest lucru este evidențiat prin activarea forțelor pro-ruse în România. Inclusiv fața propagandei Kremlinului în țară, senatorul Diana Șoșoachă. Odiosul politician a făcut o serie de declarații scandaloase, comparații și inițiative. Recent, ea a propus un proiect de lege pentru denunțarea tratatului de bună vecinătate și cooperare între România și Ucraina.

Ea a cerut Kievului să cedeze României teritoriile istorice în care trăiesc “frații români”. Este vorba despre Insula Șerpilor, partea de nord a Bucovinei, Herța, Bujak (Cahul, Bolgrad, Izmail), precum și Maramureșul istoric. De asemenea, senatorul a susținut că viața sa este amenințată de serviciile de securitate ucrainene și că Ucraina nu respectă România ca stat, comparându-l în același timp pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski cu Hitler.

Nu este un secret pentru nimeni cine le furnizează politicienilor astfel de resurse financiare și politice. Dar, de la expulzarea diplomaților, încrederea propagandiștilor în propria lor intangibilitate ar trebui să ia sfârșit, deoarece va deveni mai dificil să finanțeze și să obțină noi metodologii. Am dori să rezumăm cu poziția ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

Politicianul ucrainean și-a exprimat admirația pentru determinarea României și a asigurat că Ucraina este gata să sprijine astfel de inițiative ale partenerilor săi. La urma urmei, doar expulzarea diplomaților țării agresoare este singura modalitate viabilă de a minimiza prejudiciile aduse statelor de către Rusia. Comunitatea mondială trebuie să urmeze exemplul Bucureștiului în această chestiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!