Sari la conținut

Discuții la Beijing: O serie de conflicte între SUA și China ar putea duce la un adevărat dezastru

Înaintea unei posibile întâlniri între Joe Biden și Xi Jinping, secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Beijing. El urmează să discute cu ministrul chinez de externe Qin Gang, cu scopul de a rezolva conflictul privind stabilizarea relațiilor dintre state. Este vorba de vizita în China a celui mai înalt oficial american de rang din ultimii cinci ani.


Din 2022, relațiile dintre China și SUA au început să se deterioreze. După o vizită a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, al cărui teritoriu China îl consideră al său, Beijingul a întrerupt canalele oficiale de comunicare cu SUA. Relațiile economice s-au prăbușit, iar canalele militare, în special, au fost pierdute.


În februarie 2023, conflictul a căpătat un nou impuls, deoarece Anthony Blinken a anulat o vizită planificată la Beijing din cauza unui balon de recunoaștere deasupra SUA. La rândul său, China a declarat că nu a încălcat niciodată suveranitatea niciunei țări și a descris obiectul aerian drept un balon meteorologic care a ieșit din cursă.

Secretarul de stat american a calificat acțiunea Chinei drept “iresponsabilă”, mai ales în ajunul vizitei sale, în timpul căreia urmau să fie discutate probleme importante precum consolidarea relațiilor, securitatea mondială, independența Taiwanului și războiul din Ucraina. Indignarea SUA a provocat îngrijorare în rândul oficialilor chinezi, ministrul chinez de externe făcând apel la un sprijin suplimentar pentru comunicarea la toate nivelurile și la importanța rezolvării situației într-un mod credibil.

Un alt conflict a avut loc la 3 iunie anul acesta, când o navă de război chineză aproape s-a ciocnit de două ori cu un distrugător american în strâmtoarea Taiwan. Comandamentul Indo-Pacific a declarat că manevrele navei chineze au încălcat cu strictețe regulile de trafic maritim, punând astfel în pericol siguranța. Comandamentul militar al Chinei a acuzat în mod special SUA că a provocat riscurile. Comandamentul american a răspuns reamintind că, în conformitate cu legislația internațională, este permisă navigarea în strâmtoare, astfel că navele americane și canadiene vor continua să facă acest lucru.


După incidentul din Marea Chinei de Sud, ministrul chinez al Apărării, Li Shanfu, a făcut apel la negocieri și la găsirea unor posibile modalități de cooperare între cele două țări. El a declarat că, dacă se permite escaladarea conflictului la un nou nivel, acesta s-ar putea transforma într-o adevărată catastrofă pentru lume.
SUA a decis să sprijine inițiativa și să încerce să rezolve relațiile prin negocieri. Vizita lui Anthony Blinken va ajuta la o mai bună înțelegere a direcției în care țările ar trebui să avanseze și dacă o întâlnire între cei doi lideri, Joe Biden și Xi Jinping, este posibilă în acest stadiu al relațiilor.

Un subiect important de discuție este războiul din Ucraina. Fiecare țară din lume are un rol de jucat în confruntarea dintre Rusia și Ucraina, în special SUA oferă numeroase ajutoare armate Ucrainei, în timp ce China continuă să își mențină “neutralitatea pro-rusă”. Recent, Beijingul a propus “planul său de pace”, care nu a satisfăcut principiile fundamentale ale Ucrainei. Joe Biden a declarat că planul chinezesc ar putea fi doar în beneficiul Rusiei, ale cărei intenții sunt pur invazive.


China încearcă să demonstreze o poziție neutră de teama de a pierde legăturile cu Occidentul, continuând în același timp să satisfacă ideile regimului Putin. În cel de-al doilea an al războiului ruso-ucrainean, țara ar trebui să decidă de ce parte se află – discuțiile dintre Blinken și Ghana ar ajuta la o mai bună înțelegere a intențiilor Chinei.

Ambele țări sunt gata să negocieze, dar fiecare o acuză pe cealaltă că acționează iresponsabil. În cazul în care o escaladare a conflictului poate fi evitată, o întâlnire între liderii celor două state ar fi un eveniment important. În prezent, SUA și China au puncte de vedere diferite, dar intenționează să își îndrepte divergențele prin dialog. Cât de reușite vor fi discuțiile depinde în mare măsură de China, care a avut până acum ideologii ambigue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!