Sari la conținut

Distrugerea barajului Nova Kahovka: Bilanțul deceselor și dispăruților este în creștere

Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii unui baraj de pe fluviul Nipru săptămâna trecută, notează AFP și Agerpres.

„Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev (Mikolaiv). 31 de persoane sunt în continuare date dispărute” a informat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka.

„Din păcate, numărul morţilor a crescut la 29”, a declarat responsabilul ocupaţiei ruse din regiunea Herson, Andrei Alekseienko.

Barajul hidrocentralei Kahovka, situat într-o zonă aflată sub control rus în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a fost distrus pe 6 iunie. Sute de kilometri pătraţi în aval au fost inundaţi, forţând evacuarea a mii de locuitori şi stârnind temeri atât cu privire o catastrofă umanitară, dar şi de mediu.

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Barajul alimentează cu apă și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!