Sari la conținut

Documente secrete scurse: În ce condiții ar putea Rusia să folosească arme nucleare și ce legătură are China cu acest lucru?

Rusia a dezvăluit documente militare clasificate care descriu scenariul pregătirilor pentru o posibilă invazie a Chinei și condițiile în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Jurnaliștii de la Financial Times au făcut public conținutul documentelor, un total de 29 de dosare compilate între 2008 și 2014. Experții notează că componenta lor este deosebit de relevantă, deoarece războiul declanșat împotriva Ucrainei și înfrângerile de pe front îl pot provoca pe Putin la o decizie cu consecințe ireparabile.

Condițiile în care Rusia poate folosi arme nucleare sunt descrise în mai multe paragrafe. În general, este vorba despre o situație în care Rusia nu va putea rezista agresiunii unei potențiale țări agresoare, ceea ce ar reprezenta o amenințare directă la adresa “securității de stat a Rusiei”. Aceasta este prima condiție – utilizarea armelor nucleare pentru a descuraja agresiunea. Acest lucru sună destul de absurd, având în vedere că, în realitățile noastre, Rusia este țara agresoare care distruge securitatea colectivă internațională. Documentele conțin un plan de acțiune detaliat pentru armata rusă în cazul unei agresiuni chineze.

În scenariu, Rusia acționează ca “Federația Nordului”, folosind arme nucleare împotriva “Sudului” (China) care i-a invadat teritoriul. Ipotetica agresiune împotriva Rusiei este descrisă în detaliu, luând în considerare mai multe variante posibile de acțiuni ale atacatorului, una dintre ele fiind înfrângerea unităților rusești la graniță. Propria înfrângere a forțelor militare rusești la graniță este cea de-a doua condiție în care este posibilă o lovitură nucleară. O altă condiție este dacă inamicul lansează un atac folosind arme convenționale.

În pofida reparării relațiilor dintre Rusia și China după invazia la scară largă a Ucrainei, experții consideră că nu există încredere între cele două țări. Parteneriatul consolidat nu a împiedicat Rusia să testeze rachete cu încărcătură nucleară în Orientul Îndepărtat, în apropiere de granița chineză. Putin se ferește de China; în 2001, el a permis posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva Chinei fără o primă lovitură din partea chineză, arată documentele.

Documentele arată că pragul Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare este mult mai mic decât s-a crezut până acum. SUA estimează că stocul nuclear al Rusiei este de aproximativ 2.000 de astfel de arme. Conducerea rusă a adăugat, de asemenea, precizări în documente: distrugerea a 30% din submarinele de atac cu propulsie nucleară ale Rusiei, a trei sau mai multe crucișătoare, a trei aerodromuri sau un atac simultan asupra centrelor de comandă de coastă principale și de rezervă ale Rusiei ar putea provoca utilizarea armelor nucleare.

William Alberk, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, consideră că pragul Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei este mult mai ridicat. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina a renunțat la statutul de stat nuclear în 1996 și nu există posibilitatea de a lansa o invazie pe scară largă a Rusiei. Alberk consideră că un atac nuclear asupra Ucrainei ar duce la o intervenție directă într-un război din partea SUA sau a Marii Britanii, ceea ce calea nu dorește cu siguranță.

De la începutul lunii februarie 2022, retorica liderilor ruși a fost adesea un șantaj nuclear. Experții cred că Putin ar putea crea în mod deliberat o presiune psihologică asupra publicului și că se folosește de șantaj pentru a pune capăt războiului în condițiile sale. Termenii descriși mai sus nu reprezintă un plan sută la sută pe care Rusia îl va respecta. Au trecut mulți ani de la încheierea documentelor; războiul ruso-ucrainean a avut consecințe globale pe care Putin le va lua în considerare. Kremlinul sperie lumea cu amenințări nucleare, încercând astfel să determine Occidentul să determine Ucraina să negocieze cu Rusia.

Pe de altă parte, apar relațiile sino-ruse, care, în ciuda parteneriatului, riscă să fie începutul unei noi agresiuni. Cel puțin așa crede Putin. Antrenamentele militare în apropierea graniței cu China demonstrează neîncrederea totală a dictatorului rus. Din cauza izolării internaționale a Rusiei, orice relație cu aceasta se bazează exclusiv pe propriul beneficiu, iar Kremlinul își dă seama de acest lucru. Conținutul documentelor este încă o dovadă a brutalității Rusiei, care poate fi depășită doar prin eforturi comune, prin unificare internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!