Sari la conținut

Donald Trump afirmă că decizia privind interzicerea avortului trebuie luată de fiecare stat american în parte, nu la nivel național

Președintele american Donald Trump a declarat luni, într-un videoclip de campanie, că legile privind avorturile trebuie să fie realizate de fiecare stat american în parte și a precizat că susține excepții pentru viol, incest și protejarea vieții mamei, relatează Reuters, conform sursei.

Candidatul republican nu a menționat nicio interdicție la nivel național care să impună o limită de săptămâni peste care avortul să fie ilegal, în ciuda dorinței unor susținători religioși și conservatori care sperau că va impune o limită națională dacă se întoarce la Casa Albă.

Această decizie indică faptul că Trump a ales să prezinte un mesaj mai moderat în vederea atragerii mai multor votanți pentru alegerile din noiembrie împotriva lui Joe Biden.

Trump, care anterior a sugerat că susține o interdicție a avortului dincolo de termenul de 15 săptămâni, a subliniat acum importanța câștigării votului americanilor.

„Trebuie să-ți urmezi inima privind această chestiune. Dar să ținem minte, trebuie să câștigi alegerile pentru a restabili cultura noastră și, în fapt, să ne salvăm țara, care acum, din păcate, este o națiune în declin”, a declarat Donald Trump.

Trump și-a asumat meritul pentru decizia din 2022 a Curții Supreme care a întors Roe Vs. Wade, decizia din 1973 care implementa dreptul federal la avort. Decizia judecătorilor a provocat însă revoltă în societatea americană, fiind considerată unul din motivele care au dus la înfrângerea republicanilor în alegerile parțiale din 2022.

„Lupta de 50 de ani împotriva Roe vs Wade a mutat decizia din mâinile guvernului federal în inimile, mințile și voturile populației din fiecare stat. A fost ceva semnificativ. Acum este la latitudinea statelor să ia deciziile corecte”, a declarat Donald Trump.

„Viziunea mea este că suntem acum cu avortul unde toată lumea a dorit din punct de vedere legislativ, statele vor decide prin vot sau legislație, sau ambele”, a spus Trump. „Orice vor decide va deveni lege”.

Joe Biden a făcut din opoziția lui Donald Trump privind avortul o temă centrală a campaniei sale, dar, după ce și-a lansat oficial campania pentru un nou mandat la Casa Albă, Trump a ezitat să prezinte o poziție clară privind acest subiect.

În timp ce americanii tind să accepte restricții privind avortul după primul trimestru, sondajele arată, de asemenea, că o majoritate considerabilă preferă ca decizia să fie luată de pacientă și de medicul ei, nu de guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!