Sari la conținut

După atacul dronelor Kievului, rușii din Tatarstan încep să simtă războiul de la 1.300 de kilometri distanță

Atacurile ucrainene fără precedent asupra unor ținte din Tatarstanul aflat departe de linia de front au stârnit marți teamă și panică printre locuitorii acestei regiuni a Rusiei, scrie sursa.

Atacul cu drone care a vizat marți o rafinărie petrolieră din orașul Nijnekamsk și o uzină de producție a dronelor militare în zona economică specială Alabuga i-a luat prin surprindere pe localnici și pe oficialii locali.

„Oamenii din Tatarstan sunt speriați și șocați de faptul că războiul a ajuns la ei, la 1.300 de kilometri de linia frontului”, a declarat pentru The Moscow Times expertul politic tătar Ruslan Aisin.

Cel puțin 13 oameni – inclusiv doi minori – au fost răniți în urma atacului de la Alabuga, unde o dronă s-a prăbușit peste un cămin al muncitorilor, a relatat publicația locală Business Online, citând Ministerul Sănătății din Tatarstan.

Toți cei răniți au fost identificați ca fiind elevi ai Colegiului Politehnic din Alabuga. Cel puțin patru erau cetățeni străini din țări nespecificate din Africa și Asia de Sud-Est, potrivit Business Online.

Elevii sunt implicați în asamblarea dronelor iraniene Shahed, care au fost produse în zona economică specială de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigații realizate de postul de știri Protocol și de canalul de YouTube Razvorot.

Mulți dintre ei sunt forțați să lucreze la fabrică sub amenințarea expulzării, potrivit anchetei, în timp ce părinții trebuie să plătească instituției „compensații” de câteva mii de dolari dacă copilul lor este expulzat.

„Este dificil să-ți păstrezi calmul”

Liderul regional al Tatarstanului Rustam Minnihanov, care a detaliat situația din zonă după atac, le-a cerut locuitorilor să rămână calmi.

Însă comentariile lăsate la postarea lui Minnihanov pe rețeaua VKontakte au sugerat mai degrabă o evidentă îngrijorare.

„Este dificil să-ți păstrezi calmul când îți duci copiii la o grădiniță care se află la un kilometru distanță de cele mai mari situri industriale”, a scris Alina Andreyeva, o localnică.

Expertul politic Aisin a declarat că este puțin probabil ca atacul să ducă la un val major de indignare publică, chiar dacă propaganda de stat încearcă să alimenteze sentimentul antiucrainean.

„În mai mult de doi ani de război, sentimentul de ură (în rândul susținătorilor războiului) s-a estompat și a devenit rutină, așa că va fi dificil să se obțină un fel de reacție emoțională, deși autoritățile ruse vor încerca, desigur”, a spus el, potrivit The Moscow Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!