Sari la conținut

După ce Fundația Anticorupție (FBK), înființată de Navalnîi în 2011, a fost desemnată organizație „extremistă” de autoritățile ruse, membrii săi au suferit restricții severe

Birourile FBK au fost închise, iar aproximativ 30 de membri de la vârful fundației au fost forțați să fugă din Rusia din cauza persecuției politice. Cu toate acestea, echipa lui Navalnîi a decis să continue lupta împotriva corupției și a autoritarismului, concentrându-se pe activitățile pe care încă le puteau desfășura. O parte importantă a acestei strategii a fost înființarea unei organizații non-profit omonime în SUA, care să permită continuarea publicării investigațiilor și a conținutului media pe rețelele de socializare.

De asemenea, FBK a continuat să își desfășoare activitatea în Rusia, deși într-un mod mai subteran, după relansarea unei noi rețele de birouri pe 4 octombrie 2022. Aceste birouri funcționează acum în principal online, folosind o platformă sigură pe internet, care utilizează un browser Tor, astfel încât să nu poată fi blocată de guvernul rus.

Platforma permite organizatorilor să comunice cu activiștii și să atribuie sarcini în funcție de gradul de risc pe care aceștia sunt dispuși să-l asume. Deși există riscuri, s-au înscris până acum aproximativ 20.000 de oameni pentru a ajuta în acest efort, cu între 1.000 și 4.000 de membri activi în orice moment.

Această rețea subterană a FBK continuă să își transmită ideile și să își coordoneze acțiunile în mod anonim, prin intermediul chat-urilor online și al trimiterea de materiale precum fluturași și postere FBK. În ciuda presiunii guvernului rus, echipa lui Navalnîi refuză să renunțe și continuă să lupte pentru transparență și drepturile civile în Rusia.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!