Sari la conținut

După o perioadă de 10 ani, Luxemburg are un nou prim-ministru


Fostul ministru de finanțe al Luxemburgului Luc Frieden va deveni noul premier al țării însă și fostul prim-ministru Xavier Bettel, care a condus țara timp de 10 ani, va rămâne în guvern într-un rol important, relatează Reuters, citat de HotNews.

Partidul Creștin Socialist (CSV) al lui Frieden, partidul de centru-dreapta tradițional al Luxemburgului, a câștigat alegerile parlamentare de luna trecută, lăsând fosta coaliție a liberalilor, socialiștilor și verzilor condusă de Bettel fără o majoritate legislativă.

Însă după aproape 6 săptămâni de negocieri, CSV a ajuns joi la un acord pentru a forma o coaliție cu Partidul Democrat al lui Bettel. Cele două partide au împreună 35 din cele 60 de mandate din parlamentul luxemburghez.

Ca parte a acordului, Bettel va rămâne într-o poziție importantă în noul cabinet, urmând să ocupe funcția de ministru de externe.

Bettel a ocupat funcția de prim-ministru al Luxemburgului din 2013, devenind în 2018 primul gay șef de guvern din lume care a fost ales la urne pentru un al doilea mandat.

Frieden, în vârstă de 60 de ani, a ocupat mai multe funcții ministeriale importante între 1998 și 2013, când partidul său s-a aflat la putere. De profesie jurist cu studii economice, el a fost pe rând ministru al justiției, apărării și apoi finanțelor.

El a ocupat prima sa funcție ministerială în timpul guvernului condus de Jean-Claude Juncker, care avea să devină ulterior președinte al Comisiei Europene. Frieden a fost timp de 15 ani și guvernator al Băncii Mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!