Sari la conținut

După ploaia de drone și rachete iraniene în Israel, Zelenski: „Cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit” la „teroarea” Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu drone Shahed şi rachete”, a scris el pe reţeaua X (ex-Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o „escaladare” în Orientul Mijlociu.

„În Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de lovituri aeriene masive”, a adăugat Zelenski, referindu-se la aceste drone fabricate în Iran.

„Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi lumea, la fel cum acţiunile Rusiei riscă să ducă la un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie să primească un răspuns hotărât şi unit din partea lumii”, a declarat el.

„Este esenţial ca Congresul SUA să ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic”, a spus Zelenski.

Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult ajutor militar pentru a face faţă invaziei ruse, care a început în urmă cu mai bine de doi ani.

Dar diviziunile politice de la Washington au blocat acest proces, iar un ajutor de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul SUA, spre nemulţumirea Kievului.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, susțin SUA și IDF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!