Sari la conținut

După șase luni de negocieri, Olanda se află pe cale să formeze un nou guvern

Geert Wilders, liderul naționalist olandez, a anunțat miercuri că este pe punctul de a ajunge la un acord cu posibilii săi parteneri de guvernare de dreapta, după aproape șase luni de negocieri, conform unui raport Reuters, scrie sursa.

Wilders a făcut declarația în timp ce discuțiile tensionate pentru formarea celui mai de dreapta guvern din istoria recentă a Țărilor de Jos s-au prelungit, dat fiind diferențele de opinie între partidele implicate în ceea ce privește politica de migrație și finanțele guvernamentale, după victoria surprinzătoare a partidului său de extremă-dreapta în alegerile parlamentare din 22 noiembrie.

„Nu pot să văd cum am putea eșua”, a declarat Wilders reporterilor după aproape 16 ore de discuții, în timpul cărora s-a convenit asupra unor aspecte referitoare la finanțele guvernamentale.

Negocierile urmează să continue miercuri dimineață, în încercarea de a finaliza acordul și de a permite partidelor să reacționeze la propunerile convenite, înainte de termenul limită de miezul nopții.

Un eventual acord ar aduce împreună Partidul pentru Libertate (PVV) condus de Wilders, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al premierului în exercițiu Mark Rutte, NSC-ul de centru și partidul de protest al fermierilor BBB, formând o coaliție cu o majoritate de 88 de locuri în Camera Inferioară a Parlamentului, care are în total 150 de locuri.

Detaliile exacte ale acordului nu au fost încă divulgate, dar Wilders a subliniat în repetate rânduri că el va susține doar un guvern care va impune restricții semnificative asupra migrației solicitanților de azil.

După maratonul de discuții de marți, și alți lideri de partid au confirmat că un acord este aproape de realizare, cu toate că Pieter Omtzigt de la NSC a menționat că nu este încă clar cine va fi desemnat prim-ministru.

Se așteaptă ca Wilders să anunțe miercuri candidatul pentru funcția de premier, după ce a promis că va renunța la această poziție în luna martie. De asemenea, ceilalți trei lideri de partid nu vor ocupa funcția de prim-ministru și au promis că vor rămâne în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!