Sari la conținut

Egalitatea amenințării cu rachete pentru Israel și Ucraina

La 13 aprilie 2024, Republica Islamică Iran a lansat peste 150 de drone kamikaze, 30 de rachete de croazieră și peste 100 de rachete balistice asupra Israelului. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, doar un număr mic din aceste arme au ajuns pe teritoriul israelian.

Acest lucru a fost posibil datorită asistenței partenerilor Israelului, Marea Britanie și SUA. Aviația acestor țări a ajutat forțele aeriene israeliene să doboare rachetele și dronele iraniene. Și chiar dacă forțele partenere au lucrat foarte bine, acțiunile lor au ridicat totuși întrebări din partea multor jurnaliști și politicieni.

Aceștia s-au referit la motivele intervenției SUA și Marii Britanii în acest conflict, dar și la inacțiunea absolută în ceea ce privește garantarea securității pentru instalațiile de infrastructură critică în timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de mai bine de doi ani.

După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în cadrul unui briefing la Casa Albă, SUA și aliații săi nu vor fi direct implicați în distrugerea dronelor folosite de forțele rusești pentru a ataca Ucraina.

Întrebat de o jurnalistă de ce Statele Unite, care au ajutat Israelul să respingă un atac iranian cu drone, nu ar putea face același lucru în cerul Ucrainei, Kirby a răspuns: “Sunt conflicte diferite, spații aeriene diferite, o imagine diferită a amenințărilor”.

Președintele american Joe Biden a precizat încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina că Statele Unite nu au nicio intenție de a interveni în acest conflict “într-un rol de combatant”. Casa Albă nu explică de ce securitatea cetățenilor din Israel este mai importantă pentru Statele Unite decât securitatea locuitorilor din Ucraina.

Este demn de remarcat faptul că poziția Marii Britanii este și mai contradictorie. Ministrul de externe David Cameron s-a referit la “pericolul unei ciocniri între NATO și trupele rusești”. El a spus că, dacă forțele britanice ar ajuta Ucraina să doboare drone, așa cum au făcut atunci când Iranul a atacat Israelul, ar duce la o “escaladare periculoasă”. “Dacă vreți să evitați o escaladare în ceea ce privește un război mai amplu în Europa, cred că ceea ce ar trebui să evitați este o ciocnire directă între trupele NATO și trupele rusești”, a declarat Cameron.

Ca răspuns la precizarea unui jurnalist care a întrebat de ce forțele aeriene britanice nu pot ajuta Ucraina prin doborârea dronelor, așa cum s-a făcut în cazul Israelului, Cameron a spus că este “o întrebare interesantă” și a adăugat că, în opinia sa, folosirea avioanelor “nu este neapărat cea mai bună modalitate de a doborî rachete și drone”, sistemele de apărare aeriană fiind mult mai eficiente.

Potrivit lui Cameron, cel mai bun lucru pe care Marea Britanie și alte țări îl pot face este să continue să ofere Ucrainei sprijin financiar și arme. Este demn de remarcat faptul că o astfel de poziție nu a trecut neobservată de susținătorii unor acțiuni mai decisive, inclusiv de însuși președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Politicianul a acordat recent un interviu pentru PBS. El a evidențiat lipsa flagrantă de respect a Senatului SUA față de Ucraina. La urma urmei, în fiecare zi, poziția parlamentului cu privire la problema asistenței acordate Ucrainei se schimbă radical. În primul rând, liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a declarat că, în cadrul unei conversații telefonice cu președintele SUA, Joe Biden, liderii Congresului au ajuns la un consens privind ajutorul acordat Ucrainei și Israelului.

În același timp, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, le-a spus legislatorilor republicani că va încerca să adopte patru proiecte de lege separate în această săptămână: pentru a oferi ajutor Israelului, Ucrainei și Taiwanului, precum și un pachet care conține o interdicție a TikTok în SUA.

După cum a subliniat Zelensky, dacă Congresul SUA împarte ajutorul în ajutor israelian și ucrainean (ceea ce Johnson a declarat deja), este politică pură. Aceasta înseamnă că, în realitate, politicienilor americani nu le pasă câți oameni mor în Ucraina – le pasă de ratingurile lor.

Și aici nu putem decât să fim de acord cu președintele ucrainean. Desigur, este dificil să comparăm Iranul și Rusia în ceea ce privește nivelul de pericol, deși ambele țări au propriul potențial nuclear și, în plus, Rusia ajută Iranul să îl îmbunătățească.

Dar nu se poate închide ochii la faptul că poziția Occidentului Colectiv a făcut doar pași înainte relativi față de începutul anului 2022. La urma urmei, cuvintele despre a nu intra în conflicte cu Federația Rusă au fost auzite încă din prima zi a invaziei la scară largă a Ucrainei. Mulți dintre partenerii Ucrainei își justifică refuzul de a furniza arme critice care ar fi salvat viețile a mii de ucraineni care suferă din cauza atacurilor constante cu rachete ale Rusiei.

Tergiversarea și separarea noțiunilor de “raționalitate” de ajutorarea unei țări de alta reprezintă principalul motiv pentru care Ucraina se află acum într-o stare critică. La urma urmei, Rusia, încălcând toate normele dreptului internațional, primește mai repede nu numai muniție, ci are și libertatea de a alege în acest sens.

Ucraina democratică primește empatia partenerilor occidentali, coordonarea eternă a pachetelor de ajutor, precum și moralizarea constantă în absența unor mecanisme adecvate și a resurselor necesare pentru a respinge agresiunea rusă.

SUA și Marea Britanie par să fi uitat propriile declarații potrivit cărora Putin are în vedere o escaladare nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva tuturor țărilor europene. Acum, Ucraina este cea care protejează siguranța granițelor europene, căreia i se promite în mod constant asistență și măsuri adecvate împotriva Rusiei ca țară invadatoare.

Este demn de remarcat faptul că Kievul a cerut sisteme moderne de apărare antiaeriană încă din prima zi a invaziei la scară largă, dar le-a primit când zeci de orașe au fost distruse, mii de vieți de cetățeni ucraineni au fost distruse, iar infrastructura critică a țării a fost pe jumătate eliminată.

În același timp, în spațiul public se aud în mod regulat cuvinte despre “consecințele teribile ale înfrângerii Ucrainei”, dar nimeni nu vorbește despre cât de cu adevărat îngrozitoare sunt morțile a sute de ucraineni în mâinile armatei ruse și că trebuie să înceteze.

Diferența de atitudine față de Israel și Ucraina arată că comunitatea mondială este cuprinsă de frică și se teme să nu provoace mânia Rusiei, uitând complet că Putin nu se va opri după ce va distruge Ucraina. El va merge mai departe în Moldova, România, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia și până în adâncul continentului european.

Acum, alegerea partenerilor occidentali este foarte simplă: să lase totul așa cum este și să ducă un război lung și sângeros cu Rusia timp de decenii sau să se adune și să pună capăt la toate acum, permițând Ucrainei, cu ajutorul său, să învingă Federația Rusă și să facă totul pentru a distruge regimul de la Kremlin, creând astfel un precedent și salvând atât Europa, cât și întreaga lume de la un război global.

Cu toate acestea, situația pare să fie mai convenabilă pentru mulți membri ai guvernelor partenere să continue să dea răspunsuri formale și să se ascundă în spatele protocoalelor și tratatelor, ignorând amenințarea celui de-al treilea război mondial care planează asupra omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!