Sari la conținut

Egiptul se opune prezenței israeliene la punctul de trecere Rafah

Ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah nu poate funcționa în prezent cu prezența armatei israeliene care a preluat controlul în mai, conform Reuters, relatează sursa.

„Este dificil pentru trecerea de frontieră Rafah să continue să opereze fără o administrație palestiniană”, a transmis oficialul egiptean într-o declarație de presă comună la Madrid alături de omologul spaniol.

Israelul a preluat punctul de frontieră din partea Gazei în timpul ofensivei asupra Rafah din sudul enclavei, provocând reacția furioasă a Egiptului, care a amenințat că va opri colaborarea cu Israelul privind furnizarea de ajutor crucial în fâșia și privind evacuările.

Duminică, SUA, Israelul și Egiptul au încheiat o rundă de negocieri la Cairo, cu cererea fermă a Egiptului ca israelienii să se retragă de pe partea palestiniană a frontierei Rafah.

O sursă din serviciile de securitate egiptene a declarat că întâlnirea de duminică a fost pozitivă, deși nu s-a ajuns la un acord pentru redeschiderea frontierei. Delegația egipteană de la întâlnire a precizat că va permite accesul unor monitori europeni pentru a supraveghea operațiunea, dacă partea palestiniană este de acord să continue munca.

Redeschiderea Rafah este crucială pentru a preveni foametea în Gaza, susțin agențiile umanitare, în timp ce accesul prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalon a fost facilitat în urmă cu o săptămână.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!