Sari la conținut

Elon Musk critică decizia fondului suveran de investiții al Norvegiei de a respinge pachetul salarial uriaș pregătit de Tesla

Elon Musk a criticat decizia fondului suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de investiții din lume, care a votat împotriva pachetului de compensații propus de Tesla, numindu-o „not cool”, relatează Reuters.

În 2018, Tesla a propus un pachet de compensații pentru Musk, în valoare de aproape 56 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria corporațiilor americane. Cu toate acestea, un judecător a anulat acest pachet la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a fost contestat în instanță în SUA.

Judecătorul a stabilit că pachetul salarial a fost negociat de Musk cu directori care aveau obligații față de el. „Consiliul de Administrație nu a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: era acest salariu necesar pentru a-l păstra pe Musk la Tesla și pentru a atinge obiectivele companiei?”, a scris judecătoarea Kathaleen McCormick.

McCormick a observat că mulți directori din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk, și James Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch, nu aveau independență din cauza relațiilor personale strânse cu CEO-ul. De asemenea, alți doi directori actuali, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au demonstrat o lipsă de independență în decizia de salarizare.

Fondul suveran al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori individuali ai Tesla, a apreciat „valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk” din 2018, când consiliul a propus pachetul de compensații uriaș.

Totuși, „rămânem îngrijorați cu privire la dimensiunea totală a pachetului, structura indicatorilor de performanță și lipsa răspunderii privind riscurile pentru persoanele cheie”, a declarat fondul norvegian într-un comunicat.

Fondul este al optulea cel mai mare investitor al Tesla, conform datelor LSEG, deținând 0,98% din companie, cu o valoare a acțiunilor de 7,7 miliarde de dolari.

„Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla pe această și alte teme”, a adăugat fondul de investiții.

Elon Musk a răspuns pe „X”, platforma social media pe care o deține, la anunțul norvegienilor, spunând că decizia nu este „cool”. El a adăugat că, dacă reprezentanții fondului ar fi discutat cu ceilalți acționari, ar fi descoperit că aceștia „sprijină în mod copleșitor” pachetul de compensații propus.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei a anunțat, de asemenea, că va vota pentru o moțiune propusă de unii acționari privind sindicalizarea muncitorilor Tesla, o măsură pe care Elon Musk o respinge de mult timp.

Fondul norvegian deține aproximativ 1,5% din toate acțiunile listate pe bursele mondiale, având în portofoliu active de circa 1,7 trilioane de dolari.


Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!