O instanță din Elveția este așteptată joi să dea un verdict în procesul în care șase ofițeri de poliție albi au fost puși sub acuzare pentru uciderea unui bărbat de culoare într-un caz care a atras paralele cu uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis, relatează sursa.
Mike Ben Peter, un nigerian în vârstă de 39 de ani, a suferit un infarct mortal în 2018 după ce a fost lovit și imobilizat cu fața în jos pe o stradă din Lausanne în timpul arestării.
Procurorii elvețieni au comparat cazul său cu cel al lui George Floyd în Statele Unite, care a murit după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape 9 minute în 2020.
Avocații ofițerilor elvețieni au negat acuzațiile de omor din culpă și au cerut achitarea lor. Ei au respins de asemenea și paralela făcută de procurori cu cazul din Statele Unite.
Fiecare dintre polițiștii elvețieni puși sub acuzare riscă o pedeapsă maximă de 3 ani de închisoare în cazul în care vor fi găsiți vinovați.
Identitatea lor nu a fost făcută publică din cauza legislației din Elveția care protejează viața privată.
Ce spun procurorii și avocații elvețieni despre moartea lui Ben Peter
„A provocat activitatea poliției moartea? Experții spun că ea nu a fost cauzată de intervenția poliției”, a susținut Jean-Emmanuel Rossel, unul dintre avocații apărării, în timpul procesului care a durat o săptămână.
Simon Ntah, avocat al familiei victimei, a descris în schimb catalogarea morții lui Ben Peter drept accident ca o „insultă la adresa inteligenței”.
Într-o răsturnare de situație care a luat prin surprindere pe toată lumea, procurorul care orchestrează cazul a anunțat luni că statul renunță la acuzațiile împotriva ofițerilor, afirmând că aceștia au încălcat doar „regulile prudenței”.
Experții în drept spun că, deși este posibilă din punct de vedere tehnic, o asemenea mutare este aproape nemaiauzită în Elveția. Însă instanța în care a fost judecat cazul poate în continuare să pronunțe un verdict joi.
„Acest lucru este extrem de neobișnuit și, pentru mine personal, îmi confirmă îngrijorările despre capacitatea și disponibilitatea judecării în Elveția a unor cazuri în care sunt implicați ofițeri de poliție”, a declarat Ntah într-un comentariu pentru Reuters.
Proteste și discuții legate de rasismul din Elveția
La fel ca în Statele Unite, moartea lui Ben Peter a declanșat proteste pentru reformarea poliției. Un grup de experți din cadrul ONU a afirmat într-un raport publicat anul trecut că în Elveția există îngrijorări serioase legate de „rasismul sistemic” și „folosirea excesivă a forței” de către poliție, fără ca ofițerii să se teamă de repercusiuni.
Raportul a citat direct cazul morții lui Ben Peter în concluziile sale.
Un studiu comandat de guvernul elvețian a ajuns de asemenea la concluzia că în țară ar exista „rasism sistemic”.
Cunoscut și sub denumirea de „rasism instituțional”, acesta este de definit prin existența unui set de politici și practici care există într-o societate în ansamblul său, în special în structurile de putere, care duc la discriminarea și dezavantajarea unor minorități pe baza rasei lor.
Cum a murit bărbatul comparat cu George Floyd
Potrivit rechizitoriului redactat de procurori, Ben Peter le-a atras atenția polițiștilor în timpul unei patrule antidrog, el fiind observat ridicând o pungă despre care ulterior s-a arătat că a conținut marijuana.
Rechizitoriul afirmă de asemenea că nigerianul nu s-a conformat dispozițiilor ofițerilor, care au fost nevoiți să folosească spray lacrimogen și coerciția fizică pentru a-l pune la pământ și imobiliza cu cătușe.
Potrivit procurorilor, bărbatul a continuat să se zbată și a fost ținut cu fața în jos timp de 3 minute, până când polițiștii au observat că el a părut să își piardă cunoștința.
Potrivit raportului întocmit de medicul legist, el a murit din cauza unui atac de cord cu cauza multiple, una dintre acestea fiind obezitatea. Însă raportul a listat drept cauză și faptul că el a fost ținut pe stomac și supus stresului timp de 3 minute.