Sari la conținut

Elveția se alătură inițiativei europene de apărare „Sky Shield”, dar subliniază că rămâne o țară neutră

Consiliul Federal al Elveţiei, organismul de conducere al ţării, a aprobat miercuri participarea ţării la umbrela de apărare antiaeriană European Sky Shield Initiative, menită să construiască un sistem integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă în întreaga Europă, relatează agenția Reuters, scrie sursa.

Iniţiativa European Sky Shield (ESSI) este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a dezvolta apărarea aeriană europeană, o problemă care a fost pusă pe agenda liderilor de pe continent de invazia Rusiei în Ucraina.

Elveţia semnase o declaraţie de intenţie pentru a se alătura programului în iulie anul trecut. Mai multe ţări, inclusiv unele care nu sunt membre NATO, au semnat pentru a se alătura proiectului la care participă și România.

Iniţiativa are ca scop reducerea costurilor pentru aceste ţări prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, urmăreşte să permită cooperarea în materie de instruire, întreţinere şi logistică.

„Chiar şi după semnarea declaraţiei de aderare, Elveţia rămâne liberă să decidă unde şi în ce măsură intenţionează să participe la ESSI (Inițiativa Europeană Sky Shield) şi ce sisteme de apărare sol-aer plănuieşte să achiziţioneze”, a subliniat Consiliul Federal într-o declaraţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!