Sari la conținut

Emmanuel Macron a provocat un val de critici duminică după ce a propus includerea armelor nucleare în dezbaterea europeană despre apărare

Înaintea alegerilor din UE din iunie, președintele francez a făcut declarații care au stârnit reacții vehemente din partea oponenților săi politici. Macron a fost în centrul atenției în ultima perioadă, abordând în mod repetat chestiuni legate de securitate, uneori cu declarații controversate. Joi, el a pledat pentru o apărare europeană mai solidă și integrată, subliniind necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice pe scena globală.

“Consider că este oportun să deschidem această dezbatere, care ar trebui să includă subiecte precum apărarea antirachetă, utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune și armele nucleare ale țărilor care le dețin sau care găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor. Trebuie să evaluăm cu luciditate ce ne poate oferi protecție credibilă”, a declarat Macron.

Într-un interviu acordat EBRA, el a subliniat necesitatea unei apărări europene credibile care să meargă dincolo de ceea ce oferă deja NATO.

“Poate fi necesar să dezvoltăm sisteme de apărare antirachetă, dar trebuie să ne asigurăm că acestea sunt capabile să contracareze toate amenințările și să descurajeze utilizarea armelor nucleare”, a adăugat el.

În ceea ce privește arsenalul nuclear, în timp ce Franța a avut o doctrină care permite utilizarea lor doar în situații în care interesele vitale ale țării sunt amenințate, Macron a exprimat disponibilitatea de a aborda această problemă cu o perspectivă mai europeană.

Comentariile sale au atras critici din partea adversarilor săi din toate spectrele politice.

Thierry Mariani, membru al Parlamentului European din partea extremei drepte, a catalogat declarațiile lui Macron drept “un pericol național”. În timp ce Francois-Xavier Bellamy, lider al partidului de dreapta LR, a calificat comentariile drept “extrem de grave”.

Și opoziția de stânga a fost vehementă împotriva propunerilor lui Macron.

“Nu putem împărtăși logica descurajării nucleare”, a declarat Bastien Lachaud, parlamentar de extremă stângă, acuzându-l pe Macron că încearcă să submineze autonomia strategică a Franței sub pretextul apărării Europei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!