Sari la conținut

Eroii de la Azovstal, a căror revenire în Ucraina a provocat furia Kremlinului, se întorc pe front: „E obiectivul principal”

Foștii comandanți ai trupelor ucrainene care au luptat în catacombele de la Azovstal, întorși acasă împreună cu președintele Volodimir Zelenski după vizita acestuia în Turcia, se vor întoarce pe front, a anunțat Denis Prokopenko, șeful Batalionului Azov, scrie Digi24

Ei fuseseră eliberați de Rusia într-un schimb de prizonieri și relocați în Turcia, cu promisiunea că vor rămâne acolo până la sfârșitul războiului. Întoarcerea lor acasă în avion cu Zelenski a provocat furia Moscovei. „Bineînțeles! Pentru asta ne-am întors în Ucraina. Acesta este obiectivul nostru principal”, a răspuns Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, întrebat de jurnaliști dacă se va întoarce pe front după revenirea acasă. 

„Cred cu tărie că armata este un efort de echipă şi de astăzi vom continua lupta alături de voi. Cu siguranţă, vom avea în continuare un cuvânt de spus în bătălie”, a declarat el, adăugând că „principalul lucru astăzi este că armata ucraineană a luat iniţiativa strategică pe linia frontului”. 

„Şi în fiecare zi avansăm, distrugem inamicul, eliberăm teritoriile ocupate temporar şi sunt sigur că vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a grăbi acest proces, astfel încât războiul să ajungă la finalul său logic”, a spus el. 

„Cu siguranță. vom avea un cuvânt de spus pe front”, este citat Denis Prokopenko într-o postare pe Twitter a Ministerului Apărării din Ucraina. 

Denis Prokopenko și ceilalți comandanți care au dus lupta de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au fost eliberați în septembrie 2022, într-un schimb de prizonieri cu Rusia. 

Ei au ajuns în Turcia, unde președintele Recep tayyip Erdogan s-a angajat să-i găzduiască până la sfârșitul războiului, ca parte a înțelegerii care a dus la eliberarea lor. Alături de Prokopenko, deținător al cele mai înalte decorații, Erou al Ucrainei, s-au mai întors din Turcia Sviatoslav Palamar, adjunctul său, Serhii Volinski, comandantul Brigăzii 36 Pușcași Marini, Oleh Homenko și Denis Şleha. 

Revenirea lor acasă a provocat o reacție furioasă din partea Moscovei, care a acuzat inclusiv Turcia că a încălcat înțelegerea inițială.

„Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută atât de partea turcă, cât și de cea ucraineană.

Conform înțelegerii, șefii Azov trebuiau să rămână în Turcia până la încheierea conflictului. Rusia nu a fost informată de către nimeni despre predarea șefilor grupării teroriste”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!