Sari la conținut

Eșecul procesului de negociere între Israel și Hamas

La 7 octombrie 2023, în timpul sărbătorii Simchat Torah, militanți ai organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza au invadat Kibbutzul Nir Oz într-un atac surpriză asupra Israelului. Ulterior, Israelul a lansat operațiunea antiteroristă, care este încă în curs de desfășurare.

Negocierile de încetare a focului între părți sunt în curs de desfășurare de câteva săptămâni. Se pare că Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al grupării radicale, ar fi avut o conversație telefonică cu premierul din Qatar și cu ministrul egiptean al serviciilor de informații, cărora le-a spus că Hamas a fost de acord cu propunerea lor de încetare a focului.

Un oficial palestinian de rang înalt familiarizat cu propunerea a declarat că Hamas și-ar fi exprimat dorința de a înceta „activitățile ostile pentru totdeauna” dacă termenii acordului vor fi respectați.
Acest lucru ar putea fi interpretat ca o posibilă decizie a Hamas de a renunța la lupta armată, deși nu au fost oferite detalii. Dar mai întâi trebuie finalizate cele două faze ale acordului de încetare a focului, fiecare cu o durată de 42 de zile.

Din câte se știe, prima fază include eliberarea soldatelor israeliene ținute ostatice în schimbul a 50 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene, dintre care unii care execută pedepse pe viață.

Eșecul procesului de negociere între Israel și Hamas La 7 octombrie 2023, în timpul sărbătorii Simchat Torah, militanți ai organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza au invadat Kibbutzul Nir Oz într-un atac surpriză asupra Israelului.
Ulterior, Israelul a lansat operațiunea antiteroristă, care este încă în curs de desfășurare.

Negocierile de încetare a focului între părți sunt în curs de desfășurare de câteva săptămâni.

Se pare că Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al grupării radicale, ar fi avut o conversație telefonică cu premierul din Qatar și cu ministrul egiptean al serviciilor de informații, cărora le-a spus că Hamas a fost de acord cu propunerea lor de încetare a focului.

Un oficial palestinian de rang înalt familiarizat cu propunerea a declarat că Hamas și-ar fi exprimat dorința de a înceta „activitățile ostile pentru totdeauna” dacă termenii acordului vor fi respectați.

Acest lucru ar putea fi interpretat ca o posibilă soluțiea În această perioadă, trupele israeliene ar rămâne în Gaza. Însă, în termen de 11 zile de la intrarea în vigoare a armistițiului, Israelul ar trebui să înceapă să își demonteze instalațiile militare din centrul teritoriului și să se retragă de pe strada Salah al-Din, principala rută nord-sud a enclavei, precum și de pe autostrada de coastă.

Duminică, ca răspuns la acțiunile Hamas din 7 mai, armata israeliană a preluat „controlul operațional” al punctului de control Rafah de la granița cu Egiptul. Presa israeliană a publicat videoclipuri și fotografii care arată steagul israelian fluturând deasupra părții palestiniene a punctului de control.

În seara zilei de 6 mai, IDF a raportat, de asemenea, efectuarea unor „lovituri punctuale” în estul Rafah, ucigând 20 de militanți. Armata a descoperit trei tuneluri Hamas în zonă. Autoritățile israeliene au reiterat în mod repetat că operațiunea de la Rafah este „limitată”.

Aceeași informație a fost confirmată de Al-Jazeera, citând oficiali israelieni. Potrivit sursei: „Infiltrarea la punctul de control Rafah și la granița cu Egiptul este doar o demonstrație de forță. Operațiunea se va încheia în această seară sau mâine. Este o operațiune simbolică.

Reacția comunității mondiale la activismul Israelului și la refuzul de a face concesii în cadrul negocierilor este negativă. Egiptul a condamnat cu fermitate operațiunea militară israeliană din noaptea de 7 mai de preluare a controlului asupra punctului de trecere Rafah de la granița egipteană din partea Gaza. The Washington Post a raportat. „Egiptul condamnă cu fermitate operațiunea militară israeliană din zona palestiniană Rafah, care a avut ca rezultat preluarea de către Israel a controlului asupra părții palestiniene a frontierei”, a declarat Ministerul egiptean de Externe într-un comunicat.

„Egiptul consideră că aceasta este o escaladare periculoasă care pune în pericol viețile a peste un milion de palestinieni care depind în principal de acest punct de trecere”, a adăugat ministerul.

Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că partea palestiniană a fost prima care a încălcat acordurile existente. Prin urmare, este necesar să se condamne în primul rând grupul palestinian. Dar reacția comunității mondiale arată că aceasta este încă înclinată să romanțeze acțiunile teroriste ale Hamas, ceea ce este inacceptabil în 2024, atât în contextul intensificării războiului din Orientul Mijlociu, cât și al invaziei rusești în curs de desfășurare în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!