Sari la conținut

„Este NATO pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia?”

Relațiile dintre Rusia și NATO se înrăutățesc, dar Moscova nu are nicio intenție de a intra într-un conflict cu o țară NATO, a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grușko, într-un comentariu făcut pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice, scrie sursa.

Înaltul oficial de la Moscova a declarat pentru agenția de presă RIA că relațiile se deteriorează „în mod previzibil și deliberat”, iar toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic” de către Washington și Bruxelles.

„Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să îi întrebați pe membrii NATO înșiși. În orice caz, noi nu avem astfel de intenții în ceea ce privește statele membre ale alianței”, a declarat Grușko.

Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc joi pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței. În cea de-a doua zi a unei reuniuni la Bruxelles, oficialii vor marca semnarea la Washington, pe 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord, care a instituit alianța politică și militară transatlantică.

NATO a început cu 12 membri din America de Nord și Europa, fiind fondată ca răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o amenințare militară la adresa democrațiilor europene.

În centrul său se află conceptul de apărare colectivă, ideea că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, oferind protecție militară americană pentru Europa de Vest.

Șaptezeci și cinci de ani mai târziu, NATO are 32 de membri și a redevenit un actor important în afacerile mondiale, după ce războiul Rusiei din Ucraina a determinat guvernele europene să privească din nou Moscova ca pe o amenințare majoră la adresa securității.

Cei mai noi doi membri ai NATO, Finlanda și Suedia, au aderat ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!