Sari la conținut

Este puţin probabil ca SUA să sancţioneze drastic exporturile de petrol ale Iranului, după atacul împotriva Israelului

Este puţin probabil ca atacul fără precedent al Iranului cu rachete şi drone împotriva Israelului să declanşeze sancţiuni semnificative asupra exporturilor de petrol ale acestei ţări din partea administraţiei Biden, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea preţului petrolului şi de enervarea principalului cumpărător, China, au declarat analişti citaţi de Reuters, scrie sursa.

La scurt timp după ce Teheranul şi-a lansat atacul în weekend, ca răzbunare pentru presupusul atac al Israelului de 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, liderii republicani din Camera Reprezentanţilor l-au acuzat pe preşedintele Joe Biden că nu a reuşit să aplice măsurile existente şi au spus că vor prelua săptămâna aceasta o serie de proiecte de lege pentru a înăspri sancţiunile împotriva Iranului.

Vorbind duminică la Fox News, reprezentantul Steve Scalise, republicanul nr. 2 al Camerei, a declarat că administraţia a făcut mai uşor pentru Iran să-şi vândă petrolul, generând venituri care au fost folosite pentru ”a finanţa activităţi teroriste”.

Presiunea politică de a pedepsi Iranul creează o problemă spinoasă pentru administraţie: cum să descurajăm astfel de atacuri în viitor fără escaladarea tensiunilor regionale, creşterea preţului petrolului sau antagonizarea Chinei, cel mai mare cumpărător de petrol iranian.

Washingtonul a declarat de luni de zile că printre obiectivele sale principale se numără acela de a împiedica conflictul din Gaza dintre gruparea palestiniană Hamas şi Israel să metastazeze într-un război regional mai larg, cu scopul cheie de a menţine Teheranul pe margine.

Luni seara, Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate covârşitoare un proiect de lege numit Legea privind sancţiunile energetice Iran-China, care ar extinde sancţiunile împotriva Iranului, solicitând rapoarte anuale pentru a determina dacă instituţiile financiare chineze au participat la tranzacţii cu petrol iranian.

Legislaţia ar interzice instituţiilor financiare din SUA să aibă conturi pentru orice entitate chineză care se angajează în aceste tranzacţii.

Proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Senat, care este controlat de colegii democraţi ai lui Biden, care se tem să crească preţul petrolului.

Mai mulţi analişti regionali au spus că se îndoiesc că Biden va lua măsuri semnificative pentru a intensifica aplicarea sancţiunilor americane existente pentru a sufoca exporturile de ţiţei ale Iranului, sângele vital al economiei sale.

”Chiar dacă aceste proiecte trec, este greu să vezi administraţia Biden intrând în exces, să încerce să treacă la acţiune sau să aplice sancţiunile existente sau altele noi, pentru a încerca să reducă (exporturile de petrol iraniene) într-un mod semnificativ”, a spus Scott Modell, fost ofiţer al CIA, acum CEO al Rapidan Energy Group.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!