Sari la conținut

Refuzul lui Gordana Siljanovska-Davkova de a pronunța noul nume al Macedoniei de Nord, evidențiază clar poziția sa politică și angajamentul său naționalist.

În timp ce a depus jurământul, Siljanovska-Davkova a afirmat că va servi ca președinte al Macedoniei în conformitate cu Constituția și legile țării. Alegerea sa în funcția de președinte reprezintă un moment istoric pentru Macedonia de Nord și pentru întreaga regiune balcanică.

Ca membru al dreptei naționaliste, susținută de VMRO-DPMNE, Siljanovska-Davkova a câștigat alegerile prezidențiale cu un procent semnificativ al voturilor, arătând susținerea largă pentru viziunea ei politică. În ciuda controversei privind refuzul de a pronunța noul nume al țării, ea a promis să fie președintele tuturor cetățenilor și să promoveze unitatea în țară.

Acordul „istoric” încheiat în 2018 cu Grecia, care a permis adăugarea mențiunii geografice „Nord” la numele țării, a fost un pas crucial pentru Macedonia de Nord în calea aderării la NATO și la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, poziția lui Siljanovska-Davkova sugerează că problema numelui rămâne una sensibilă și că divergențele politice interne și externe continuă să influențeze agenda politică a Macedoniei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!