Sari la conținut

Estonia avansează în direcția digitalizării: Locuitorii vor avea posibilitatea să voteze folosind telefoanele mobile

Cetățenii Estoniei vor avea posibilitatea de a-și exprima voturile în alegeri folosind telefoanele mobile în viitor, întrucât Parlamentul de la Tallinn a adoptat marți un proiect de lege în acest sens propus de guvernul Estoniei, stat membru al Uniunii Europene și NATO, conform informațiilor dpa preluate de Agerpres, scrie sursa.

Conform proiectului de lege, votul electronic va putea fi realizat nu doar de pe computere, ci și prin aplicații speciale pentru sistemele comune de operare de pe telefoanele mobile. Cerințele tehnice vor fi stabilite de către comisia electorală înaintea fiecărei alegeri.

Modificarea legislației este planificată să intre în vigoare în luna octombrie. Astfel, opțiunea de vot mobil nu va fi disponibilă în alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie.

Ministrul eston pentru economie și IT, Tiit Riisalo, a declarat că noua reglementare urmărește să țină pasul cu schimbările în comportamentul utilizatorilor.

„O mare parte dintre activitățile digitale zilnice ale oamenilor au migrat de pe computere pe dispozitivele inteligente, și e-Estonia trebuie să fie accesibilă pentru toți pe aceste platforme noi și răspândite”, a afirmat ministrul.

În 2005, Estonia a fost prima țară din Europa care a introdus votul online în alegerile politice. Deși această metodă este controversată la nivel internațional în multe state din cauza îndoielilor privind securitatea, în Estonia, cunoscută și ca e-Estonia, votul online este o practică predominantă: mai mult de jumătate dintre voturi au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!