Sari la conținut

Faza critică în războiul pe scară largă dintre Rusia și Ucraina se apropie, potrivit declarațiilor comandantului Forțelor Terestre ucrainene, Oleksandr Pavliuk, care anticipează că această perioadă va surveni în următoarele două luni.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat și el că Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în conflictul cu Rusia. Forțele ruse au declanșat o nouă ofensivă vineri, având ca obiectiv regiunea Harkov.

Un batalion de pușcași motorizați ruși a refuzat să participe la asaltul terestru din regiunea Harkov, potrivit informațiilor furnizate de grupul de partizani Atesh, conform The Kyiv Independent. Chiar dacă luptele continuă în regiune, trupele ucrainene au respins inițial încercarea de străpungere a liniilor lor de apărare. Membrul Atesh a dezvăluit că batalionul rus a refuzat să participe la ofensivă, având în vedere construcțiile defensive solide ridicate de Ucraina în zona graniței. De asemenea, el a menționat că operațiunile de sabotaj și recunoaștere ale Rusiei în regiune nu au avut succes.

Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, conform unor imagini din satelit analizate de New York Times. Această mișcare ridică preocupări suplimentare în ceea ce privește escaladarea tensiunilor regionale.

În contextul intensificării activității militare ruse la granița din regiunea Harkov, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, Nazar Voloșin, a subliniat că aceasta face parte dintr-o operațiune psihologică menită să îndepărteze trupele ucrainene din zonele fierbinți din estul țării.

Președintele Zelenski a confirmat că „lupte intense” au loc pe întreaga linie a frontului, după declanșarea unei ofensive terestre majore din partea Rusiei în nord-estul Ucrainei. Este de așteptat ca Rusia să intensifice atacurile și să aducă mai multe trupe în regiune în săptămânile următoare, încercând să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei.

În alte evoluții, Cehia l-a plasat pe generalul-maior al serviciilor secrete militare ruse (GRU), Andrei Averianov, pe lista de urmăriți. Aceste măsuri demonstrează continuarea escaladării tensiunilor și a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!