Sari la conținut

Federația Rusă continuă să încerce să discrediteze autoritățile ucrainene legitime

Declarația potrivit căreia oficialii ucraineni sunt căutați este încă o încercare a Federației Ruse de a discredita autoritățile ucrainene și de a semăna haos. La 4 mai, Ministerul rus de Interne i-a pus pe lista persoanelor căutate pe actualul președinte ucrainean Volodymyr Zelenskyy, pe fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, precum și pe comandantul forțelor terestre ale UAF, Oleksandr Pavlyuk. O serie de foști oficiali ucraineni au fost trecuți pe lista persoanelor căutate în ziua precedentă, printre care fostul secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare Oleksiy Danylov, fostul ministru ucrainean de externe Pavlo Klimkin și alții.

ISW, Institutul Internațional pentru Studiul Războiului, citează ca obiectiv principal pe care Rusia îl urmărește în prezent incitarea ostilității în Ucraina, subminarea încrederii ucrainenilor în guvern și pierderea legitimității guvernului ucrainean. În general, toate acțiunile actuale ale Rusiei se rezumă la Operațiunea Maidan 3, despre care Kievul oficial a avertizat încă din 2023. Rușii au avut deja încercări de a pune în aplicare planul acestei operațiuni, dar au eșuat, după cum a raportat anterior șeful GUR, Kirill Budanov.

Analiștii ISW sunt convinși că Moscova încearcă să stabilească controlul asupra statelor suverane, să răstoarne guvernul actual și să instaleze marionetele sale. Rusia a pus în aplicare un scenariu similar în Cecenia și continuă să facă acest lucru în Georgia, ai cărei cetățeni se opun masiv influenței rusești. În cazul Ucrainei, Rusia dorește să distrugă complet încrederea ucrainenilor în Zelensky și să înlăture toți oficialii care au primit posturile după 2014.

Analiștii Institutului prevăd vârful operațiunii Maidan 3 pentru sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Federația Rusă vrea să semene îndoieli în rândul ucrainenilor cu privire la legitimitatea lui Zelenskyy, a cărui perioadă de președinție, după cum s-a afirmat, a fost deja epuizată. Cu toate acestea, conform constituției ucrainene, alegerile în Ucraina sunt imposibile în timpul războiului și, prin urmare, Volodymyr Zelenskyy continuă în mod legal să dețină scaunul prezidențial.

Trebuie remarcat faptul că documentele nu specifică pentru ce infracțiuni specifice sunt căutați oficialii ucraineni, indicând că nu există niciuna. În schimb, persoanele căutate sunt o dovadă a modului în care Federația Rusă încearcă să submineze starea de spirit generală a ucrainenilor, să discrediteze guvernul ucrainean și pur și simplu să umple spațiul informațional cu acest lucru, pe fondul lipsei de succese semnificative pe front.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că anunțul de căutare a lui Volodymyr Zelenskyy arată disperarea propagandei rusești. Acesta a reamintit că, spre deosebire de declarațiile propagandei rusești, același mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pentru arestarea dictatorului Vladimir Putin, suspectat de comiterea unor crime de război, inclusiv de implicare în răpirea copiilor ucraineni, este un fapt cât se poate de real care demonstrează că justiția mondială nu recunoaște legitimitatea lui Putin ca președinte al Federației Ruse. El este un criminal de război.

În prezent, dictatorul rus poate fi arestat în 123 de țări din întreaga lume, în timp ce anunțul privind înalții oficiali ucraineni căutați nu este altceva decât o parte a războiului informațional al Rusiei.

Scopul rușilor este de a-i demoraliza pe ucraineni, de a semăna îndoieli cu privire la posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul, cu ajutorul mai multor roboți și persoane plătite pe rețelele de socializare pentru a inflama situația și a stârni certuri în interiorul țării. Declarația potrivit căreia Volodymyr Zelenskyy este căutat este încă un pas pentru a-i face pe ucrainenii înșiși, precum și pe liderii occidentali, să nu aibă încredere în președintele în exercițiu.

În acest fel, Federația Rusă intenționează să ducă la proteste în masă în Ucraina împotriva autorităților și să slăbească asistența occidentală, care salvează de mult timp țara de la înfrângerea în război. Rusia a pus oficiali pe lista celor căutați de mai bine de un an. La începutul anului 2023, comandantul-șef interimar de atunci al Forțelor Armate ucrainene, Valeriy Zaluzhny, și șeful GUR, Kirylo Budanov, au fost trecuți pe lista celor căutați de Rusia. În special, mai mulți oficiali din statele membre NATO au fost trecuți pe lista de urmăriți. ISW consideră că astfel de măsuri reprezintă încercări ale Rusiei de a-și afirma jurisdicția legilor rusești, care în viitor ar putea deveni un motiv de justificare în cazul unui atac rusesc asupra unuia dintre statele membre ale Alianței.

Cetățenii ucraineni au fost avertizați cu privire la intențiile Rusiei de a discredita guvernul ucrainean și de a semăna dușmănie în interiorul țării. Încercările Moscovei de a duce un război informațional comportă același pericol ca și acțiunile militare, deoarece o direcție depinde direct de cealaltă. Dacă planurile Rusiei vor reuși, haosul intern din Ucraina va duce la înfrângeri pe front și va înrăutăți relațiile diplomatice cu partenerii. Acum este crucial să putem distinge adevărul de propaganda și dezinformarea rusească, pe care Kremlinul le folosește pentru a încerca să stabilească un control global în lume.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!