Sari la conținut

Flota rusă a Mării Negre fuge din Sevastopol și stabilește o bază permanentă în Abhazia

Rusia a mutat navele Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, în autoproclamata “Republică Abhazia”, pe care a ocupat-o după ce trupele au intrat în Georgia în 2008. Așa-zisul “președinte” al Abhaziei, Aslan Bzhania, a declarat, după o întâlnire cu Vladimir Putin, că a fost semnat un acord între cei doi privind înființarea unui punct de staționare permanentă a Flotei RF a Mării Negre în districtul Ochamchira din republică. Cuvintele sale potrivit cărora o astfel de decizie va crește, se presupune, nivelul capacității de apărare a Rusiei și a Abhaziei sunt absurde, deoarece Rusia nu este o victimă, ci un stat agresor.

De asemenea, se știe că Rusia a mutat cel puțin 10 nave la Novorossiysk, în regiunea Krasnodar. Analiștii raportează imagini din satelit din 1 și 3 octombrie care confirmă deplasarea a două fregate Amiral Essen și Amiral Makarov, trei submarine diesel, cinci nave de debarcare mari și mai multe nave de rachete în portul Novorossiysk. Unele nave rămân încă în portul Sevastopol, ceea ce indică faptul că Flota rusă a Mării Negre nu a părăsit complet apele Crimeei.

Motivul principal al deplasării navelor este reprezentat de recentele atacuri ale Ucrainei asupra instalațiilor militare rusești din Crimeea, în special asupra cartierului general din Sevastopol. Atacurile cu drone asupra Flotei rusești din Marea Neagră indică o schimbare în cursul războiului și preluarea inițiativei de către Ucraina. Kremlinul a fost forțat să ia decizia de a redistribui flota, deoarece, în caz contrar, toate navele rusești din Sevastopol ar fi fost distruse de către AFU.

Purtătorul de cuvânt al forțelor navale ale forțelor armate ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a confirmat informația privind dispersarea personalului navei Flotei rusești din Marea Neagră. Agresorul a înțeles că prezența unităților sale de luptă în apele Crimeei reprezintă o amenințare directă la adresa Forțelor de Apărare ucrainene, astfel că s-a luat decizia de a se reloca.
Ministerul georgian de Externe a calificat astfel de acțiuni drept o încălcare grosolană a suveranității și integrității teritoriale a statului, precum și o încercare de legitimare a ocupației criminale a Abhaziei și a regiunii Tskhinvali. Rusia a fost îndemnată să respecte obligațiile sale internaționale și să înceteze ocuparea ilegală a regiunilor georgiene.

După ce trupele rusești au intrat în Georgia în 2008, administrația de ocupație a început imediat să declare așa-numita “independență” a regiunilor. Kremlinul a obținut controlul asupra acestora și până în prezent folosește teritoriile capturate în scopuri proprii. Rusia este o țară agresoare, care în timpul existenței sale ignoră în mod constant integritatea teritorială și drepturile altor state. Esența regimului lui Putin este de a stabili puterea prin răspândirea propagandei și prin confiscarea ilegală a teritoriilor. Autoritățile georgiene ar trebui să opună o rezistență maximă provocărilor și permisivității rusești, care au depășit de mult timp normele. Desfășurarea BSF rusești pe teritoriul Abhaziei este încă o negare a suveranității și integrității Georgiei de către Rusia, precum și o amenințare pe care navele o pot transporta.

Reprezentantul oficial al serviciului de politică externă al UE, Peter Stano, a declarat că șederea echipamentelor militare în Abhazia și Osetia de Sud ocupate este ilegală – încalcă principiile dreptului internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, precum și obligațiile internaționale, pe care Rusia nu le-a respectat încă de la începutul semnării lor . Continuarea unor astfel de acțiuni din partea Rusiei va destabiliza și mai mult situația din regiunea Abhaziei. UE sprijină ferm independența Georgiei și condamnă acțiunile ilegale ale Rusiei.
Ucraina, la rândul său, sprijină, de asemenea, în unanimitate, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și consideră că acțiunile Rusiei reprezintă o încălcare gravă a drepturilor poporului georgian. Țările ale căror teritorii sunt ocupate de Rusia ar trebui să depună toate eforturile pentru a le elibera, iar lumea civilizată ar trebui să ofere asistență care să împiedice agresiunea să avanseze mai departe.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!