Sari la conținut

Forțele pro-ruse din Europa pregătesc noi manifestații antiucrainene

La 23 aprilie 2024, Parlamentul Statelor Unite a aprobat o lege care ar urma să acorde Ucrainei un ajutor militar și economic suplimentar de aproape 61 de miliarde de dolari. De asemenea, Casa Albă a declarat deja că se pregătește să trimită un ajutor de 1 miliard de dolari Ucrainei.

În ziua adoptării legii, CNN a publicat informații potrivit cărora majoritatea armelor pe care Statele Unite se pregăteau să le transfere Ucrainei după semnarea legii privind ajutorul au fost aduse în avans în depozite din Germania și Polonia.

Acest fapt nu a trecut neobservat de agenții ruși din Uniunea Europeană.

Surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene avertizează asupra pregătirii unor acțiuni directe antiucrainene. Este vorba despre o încercare de a bloca anumite secțiuni ale frontierei ucrainene. Semne de pregătire pentru astfel de acțiuni sunt înregistrate în anturajul partidului românesc de dreapta Alianța pentru Unitatea României.

Nu este un secret că după 24 februarie 2022, liderul partidului românesc Simion a făcut lobby activ pentru a opri tranzitul cerealelor ucrainene prin porturile românești, a cerut să nu mai fie sprijinite Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, politicianul s-a convins că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie anulate.

În aprilie 2023, fostul ministru moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că Simion și-a coordonat acțiunile cu serviciile de informații rusești. Trebuie remarcat faptul că Simion a fost expulzat din Republica Moldova în 2015 din cauza legăturilor sale cu FSB. Potrivit lui Schalar, Simion a vizitat Cernăuțiul în 2011 pentru a se întâlni cu manipulatorii ruși, iar în Republica Moldova el menține legături cu un anume Mark Tcaciuc – acesta conduce infamul “Congres Civic” și este cunoscut pentru opiniile sale pro-rusești.

În același timp, nu trebuie să uităm de alte figuri politice care susțin principalul agresor mondial și speră la înfrângerea Ucrainei.
La 28 ianuarie 2024, unul dintre liderii partidului românesc de extremă dreapta “Alianța pentru Unitatea României”, Claudiu Târziu, în discursul său, a cerut “reintegrarea” statului român în “granițele sale naturale”. În opinia sa, Bucovina de Nord, Basarabia de Sud, Ținutul Herța, Zakarpattya nu trebuie uitate și se presupune că toate aceste teritorii ar trebui să revină în limitele statului român.

În Polonia, situația este similară. După cum a anunțat deja partidul Confederația Libertății și Independenței, care a anunțat că pregătește noi proteste.

În Polonia, acest partid este cunoscut pentru opiniile sale deschis antiucrainene. De exemplu, liderul său Grzegorz Braun a cerut “oprirea banderizării Poloniei” și a declarat că “nu vom fi învățați istoria de către germani și evrei”. În plus, el a fost singurul parlamentar care nu a votat în favoarea unei rezoluții în Sejm prin care se cerea UE și NATO să ajute Ucraina în războiul cu Rusia.

Fostul ministru polonez de interne Bartholomew Sienkiewicz a declarat că acest partid, condus de Brown, este “partidul Rusiei” în parlamentul polonez și joacă rolul unei coloane a cincea rusești.

Trebuie remarcat faptul că partidul Confederația nu este singura organizație politică din Polonia care vorbește cu sloganuri antiucrainene. La vremea respectivă, serviciile de securitate poloneze au percheziționat locuințele activiștilor unui alt partid pro-rus “Change”, Slawomir Marczewski și Mark Marecki. Acest partid a fost înființat în februarie 2015, iar liderul său este Mateusz Piskorski. Potrivit evaluării serviciilor de securitate locale, partidul este strâns legat de actualul Centru European de Analiză Geopolitică din Rusia.

Oficialii serviciilor de informații poloneze consideră, de asemenea, că, în cadrul acestei cooperări, Piskorski a creat un partid politic și organizații finanțate direct de Rusia. Aceste organizații au servit la crearea unui sentiment antiucrainean în Polonia și la antagonizarea relațiilor polono-ucrainene.

Ar trebui să ne dăm seama că în Polonia nu există doar forțe politice care susțin Rusia, ci și mercenari care pot deveni o forță de impact în demonstrațiile antiucrainene.

În aprilie 2015, departamentul analitic al organizației Right Cause a raportat participarea cetățenilor polonezi la luptele din estul Ucrainei, și anume de partea militanților. Aceștia au raportat despre participarea la lupte a activiștilor organizațiilor naționaliste Oboz Wielkiej Polski (OWP), Zadruga, a membrilor organizației naționaliste poloneze Falanga și despre activitățile antiucrainene ale liderului partidului “Schimbarea”, M. Piskorski.

De asemenea, reprezentanți ai mișcării skinhead poloneze “Legea Zadruga – Lupul de Nord” au luptat ca parte a DRG “Rusich” (comandant – cetățeanul rus A. Milchakov), care făcea parte din batalionul Batman al lui A. Bednov. Membrii au participat la congresul skinheads și păgâni de la Moscova.

Această situație din Polonia și România arată ambițiile dictatorului rus Vladimir Putin. Ucraina este doar începutul în planul său criminal de “restaurare a imperiului rus”. În acest scop, potențialul agresor investește sume uriașe în susținerea și, de asemenea, în crearea de forțe loiale pro-ruse.

Singura modalitate de a evita formarea unor unități de sabotaj care să faciliteze înaintarea trupelor rusești este de a face clarificările necesare în cadrul societății cu privire la perspectiva reală de cooperare cu Rusia. Al doilea factor obligatoriu este expulzarea unor astfel de forțe politice. Aceasta este singura modalitate de a evita apariția agenților ruși și de a face țara pregătită să respingă agresiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!